De FIFA wil zo snel mogelijk iets doen aan het grote aantal spelers dat elk seizoen wordt verhuurd. Op dit moment bestaat er wat dat betreft nog geen limiet op de transfermarkt.

Het beperken van het aantal huurlingen is een van de vijf punten in het hervormingspakket dat dinsdag werd besproken tijdens een grote vergadering van de FIFA.

De wereldvoetbalbond vindt dat veel clubs het financiële aspect van het verhuren van spelers belangrijker vinden dan de ontwikkeling van de voetballers zelf. Met een limiet hoopt de bond het beleid van clubs te veranderen.

Ook komen er strengere regels voor zaakwaarnemers, zo is besloten in overleg met een volgens de FIFA representatieve groep van belangenbehartigers. Het wordt voor zaakwaarnemers onder andere verplicht een licentie aan te vragen en er komen duidelijkere afspraken over vergoedingen.

'Dit is een belangrijke stap voorwaarts'

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zegt dat alle grote partijen in het voetbal bij het overleg betrokken zijn. "Iedereen begrijpt dat het transfersysteem transparanter moet. Dit is een belangrijke stap voorwaarts."

De ideeën worden op 26 oktober voorgelegd aan de FIFA-raad. Als dat orgaan van de wereldvoetbalbond akkoord gaat, worden de plannen verder uitgewerkt.