Bondscoach Ronald Koeman gaf in de verkiezing voor de Wereldvoetballer van het Jaar de meeste punten aan Manchester City-middenvelder Kevin De Bruyne. Voor Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk was Mohamed Salah, zijn ploeggenoot bij Liverpool, eerste keus.

In de jaarlijkse verkiezing mochten alle aanvoerders en bondscoaches van de FIFA-landen hun stem uitbrengen, net als de fans en tweehonderd journalisten van de zes continenten. (Bekijk de complete lijst van stemmen)

Bij zowel Koeman als Van Dijk ontbraken Cristiano Ronaldo en Lionel Messi in de top drie. Ronaldo haalde net als Salah wel de shortlist, maar Messi ontbrak voor het eerst sinds 2006 bij de laatste drie genomineerden.

Koeman gaf De Bruyne de volle vijf punten en plaatste ook Antoine Griezmann (drie punten) en Luka Modric (een punt) op zijn lijstje. Modric kreeg van iedereen de meeste stemmen en sleepte maandagavond bij het FIFA-gala in Londen de prestigieuze prijs in de wacht.

Liverpool-verdediger Van Dijk koos voor ploeggenoot Salah op nummer één, maar hij nam net als Koeman De Bruyne (drie punten) op in zijn top drie. Ook Kylian Mbappé (een punt) kon op de steun van Van Dijk rekenen.

Varane in top drie Modric en Ronaldo

Modric zelf deelde in de verkiezing voor de Wereldvoetballer van het Jaar de meeste punten uit aan Raphaël Varane, zijn ploeggenoot bij Real Madrid. Ronaldo en Griezmann completeerden de top drie van de Kroaat.

Ronaldo zette verdediger Varane eveneens op nummer één, gevolgd door Modric en Atlético Madrid-aanvaller Griezmann.

De 33-jarige Modric is de eerste Kroaat die zich Wereldvoetballer van het Jaar mag noemen. Hij won - net als Ronaldo - de Champions League met Real en bereikte bovendien de WK-finale met zijn land.

De laatste keer dat niet Messi of Ronaldo de Wereldvoetballer van het Jaar werd, was in 2007. In dat jaar ging de onderscheiding naar AC Milan-middenvelder Kaká.