Dick Advocaat kiest bij zijn eerste wedstrijd als trainer van FC Utrecht voor een nieuw systeem. In de uitwedstrijd van zondag tegen Feyenoord wordt het 4-4-2-systeem verruild voor een 4-3-3-opstelling.

"Ik vond dat de spelers niet echt raad wisten met de manier van spelen", zei Advocaat vrijdag bij zijn perspraatje. Onder de inmiddels ontslagen Jean-Paul de Jong speelde Utrecht in een formatie met twee spitsen.

"Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar ik denk dat 4-3-3 voor deze spelers wat makkelijker is", zei Advocaat. "Oussama Tannane is een 4-3-3-speler, net als Gyrano Kerk."

Die twee aanvallers zullen in De Kuip waarschijnlijk de vleugels bezetten. Cyriel Dessers wordt de centrumspits van Utrecht. "Dessers klaagde dat hij op verschillende posities heeft moeten spelen. Van origine is hij een spits, dan mag hij dat van mij laten zien", vertelde Advocaat.

Advocaat was hulptrainer Van Bronckhorst

Zondag komt Advocaat in De Kuip met Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst een goede bekende tegen.

In februari 2016 werd de inmiddels zeventigjarige Advocaat aangesteld als hulptrainer van Van Bronckhorst, die met de Rotterdamse club zeven duels op rij had verloren. 

Met Advocaat als 'klankbord' eindigde Feyenoord dat seizoen toch nog als derde en werd ten koste van FC Utrecht de KNVB-beker gewonnen.

Herstelde Jörgensen begint nog op de bank bij Feyenoord

Van Bronckhorst mist zondag alleen linksback Ridgeciano Haps. Spits Nicolai Jörgensen trainde vrijdag weer met de groep mee.

De Deen speelde wegens een voetblessure nog nauwelijks. Dinsdag viel hij bij een oefenwedstrijd tussen Jong Feyenoord en wisselspelers van de hoofdmacht opnieuw geblesseerd uit, maar die kwetsuur met zijn voet blijkt niet ernstig.

Jörgensen zal tegen FC Utrecht deel uitmaken van de selectie, maar Van Bronckhorst zet de aanvaller nog op de bank. "Voor een basisplaats is het nog veel te vroeg", zei de trainer vrijdag.

Feyenoord bezet na vijf duels de derde plaats met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. FC Utrecht heeft pas vijf punten verzameld en staat veertiende.

Feyenoord-FC Utrecht begint zondag om 12.15 uur en staat onder leiding van Dennis Higler.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie