Ajacied Václav Cerny genoot maandagavond met volle teugen van zijn eerste speelminuten in bijna een jaar tijd. De aanvaller deed een helft mee bij Jong Ajax in de wedstrijd tegen Helmond Sport in de Keuken Kampioen Divisie (2-0).

"Hier ben ik natuurlijk superblij mee", zei een opgeluchte Cerny na de wedstrijd op sportpark De Toekomst tegen FOX Sports. "Ik heb lang moeten wachten, dus dan voelt het heerlijk om weer op het veld te staan." 

De pas twintigjarige Cerny scheurde vorig jaar oktober in het KNVB-bekerduel met ASV De Dijk (4-1-winst) zijn voorste kruisband af en kwam sindsdien niet meer in actie. De Tsjech speelde vorig seizoen vóór het oplopen van die zware knieblessure nog vier Eredivisie-duels voor Ajax.

Cerny is na een lange revalidatieperiode op de weg terug en deed maandag dus al 45 minuten mee tegen Helmond Sport. De jonge aanvaller, die al 26 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax speelde, stond aan de aftrap en werd halverwege vervangen door Leo Thethani. 

'Ik had moeite om in slaap te komen'

Hoewel Cerny genoot van zijn langverwachte rentree, was hij ook nerveus. "Zondagavond had ik wel moeite om weer in slaap te komen", bekende de jeugdinternational van Tsjechië. "Het voelt apart als je na zo'n lange tijd weer mag voetballen."

"Na tien minuten was ik eigenlijk al kapot. Het ging ook niet super, maar ik wilde vooral vrijuit voetballen en dat is gelukt. Na een superlange tijd stond ik er weer en daar ben ik heel erg blij mee. Ik heb geprobeerd er zoveel mogelijk van te genieten."

Ook Kasper Dolberg zou maandag bij Jong Ajax zijn rentree maken, maar de Deense spits kon door klachten in zijn knieholten niet in actie komen. Dolberg speelde dit seizoen nog geen minuut vanwege een buikwandblessure.

Jong Ajax staat momenteel op de vijfde plek in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Michael Reiziger, regerend kampioen, pakte in de eerste vijf speelronden tien punten.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Keuken Kampioen Divisie