Robin van Persie is uitgeroepen tot Eredivisie-speler van de Maand. De Feyenoord-aanvaller krijgt de nieuwe prijs voor zijn prestaties in augustus.

De 35-jarige Van Persie, die vier keer scoorde in de eerste vier speelronden, kreeg de prijs donderdag uit handen van Hans Kraay jr.. Hij bleef in de verkiezing Ajax-middenvelder Hakim Ziyech, die tweede werd, nipt voor. 

In Engeland bestaat de prijs voor de speler van de maand al jaren en daar werd Van Persie in zijn tijd bij Arsenal en Manchester United liefst vijf keer gekozen als de beste speler van de Premier League.

In Nederland krijgt hij nu als eerste speler de prijs, die een initiatief is van de Eredivisie CV, in samenwerking met databureau Opta en FOX Sports.

De keuze voor Van Persie is gemaakt op basis van zestig statistieken. Om kans te maken op de onderscheiding moet een speler minimaal twee derde van de speelminuten van zijn club op het veld hebben gestaan.

Bergwijn Talent van de Maand

De Eredivisie CV kiest sinds dit seizoen ook het Talent van de Maand en de eerste winnaar in die categorie is Steven Bergwijn, die drie keer scoorde voor PSV. De twintigjarige aanvaller troefde Ajax-verdediger Matthijs de Ligt (tweede) en AZ-middenvelder Teun Koopmeiners (derde) af.

Van Persie, Ziyech, Bergwijn, De Ligt en Koopmeiners maken ook deel uit van het Eredivisie-elftal van de Maand.

Doelman Marco Bizot (AZ), verdedigers Jonas Svensson (AZ), Daley Blind (Ajax) en Leon Guwara (FC Utrecht), middenvelder Abdenasser El Khayati (ADO Den Haag) en aanvaller Kristoffer Peterson (Heracles Almelo) completeren de ploeg.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie