Girona, FC Barcelona en LaLiga, de organisator van de Spaanse Primera División, hebben officieel een verzoek ingediend bij de Spaanse voetbalbond RFEF om het competitieduel tussen de twee clubs begin volgend jaar in de VS te mogen afwerken.

De aanvraag, ondertekend door de voorzitters van Girona, FC Barcelona en LaLiga, is maandagavond laat ingediend, meldt LaLiga dinsdag op zijn site.

Het is de bedoeling dat het 'uitduel' van Barcelona met Girona op zaterdag 26 januari om 21.45 uur Nederlandse tijd wordt gespeeld in het Hard Rock Stadium in Miami, de thuishaven van American footballclub Miami Dolphins.

De drie partijen hebben een plan ingediend om de seizoenkaarthouders van Girona te compenseren voor het feit dat ze een thuiswedstrijd minder zullen krijgen door de verplaatsing naar de VS van het duel met Barcelona.

Volgens LaLiga heeft de bond van Spaanse supportersverenigingen (AFEPE) positief gereageerd op het voorstel voor compensatie.

LaLiga wil voetbal promoten in Amerika

LaLiga sloot vorige maand een vijftienjarig contract met Relevent, een Amerikaanse sport- en mediamultinational. Het spelen van een aantal Primera División-wedstrijden in Noord-Amerika zou de Spanjaarden 200 miljoen euro opleveren.

Spelers van de clubs uit de hoogste afdeling hebben duidelijk gemaakt dat ze niks zien in de plannen.

"Ze zijn overvallen door het nieuws en boos dat zo'n belangrijk besluit is genomen zonder dat ze zijn geraadpleegd. De spelers zijn unaniem tegen dit plan", zei David Aganzo drie weken geleden namens de Spaanse spelersvakbond.