Sarina Wiegman maakt nog steeds kans om net als in 2017 tot coach van het jaar in het vrouwenvoetbal te worden verkozen. De bondscoach van het Nederlands elftal staat op de shortlist van drie trainers die de FIFA maandag bekendmaakte.

Wiegman heeft concurrentie van de Fransman Reynald Pedros (Olympique Lyon) en de Japanse bondscoach Asako Takakura.

Pedros leidde Olympique Lyon, de ploeg van Shanice van de Sanden, naar de Franse titel, de Franse beker en de eindzege in de Champions League. Takakura won met de Japanse ploeg het Aziatische kampioenschap.

Wiegman bleef het afgelopen jaar met Oranje ongeslagen in de WK-kwalificatie. De Europees kampioen won zes van zijn zeven wedstrijden in groep 3 en heeft een doelsaldo van 21-0.

Het Nederlands elftal is nog niet zeker van een ticket voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. De ploeg heeft dinsdag in Oslo genoeg aan een gelijkspel tegen directe concurrent Noorwegen.

Martens maakt geen kans op titelprolongatie

Vorig jaar ging de titel voetbalster van het jaar naar Lieke Martens, maar de aanvaller van Oranje en FC Barcelona ontbrak al op de longlist van tien kandidaten die de FIFA eind juli naar buiten bracht.

De Noorse Ada Hegerberg (23), de Duitse Dzsenifer Marozsán (26) of de Braziliaanse Marta (32) wordt de opvolger van Martens.

Hegerberg en Marozsán zijn clubgenoten bij Olympique Lyon. Marta, die in Amerika voor Orlando Pride speelt, werd al vijf keer uitgeroepen tot wereldvoetbalster van het jaar (2006, 2007, 2008, 2009 en 2010) en is daarmee recordhouder.

Bij de mannen staan Cristiano Ronaldo, Luka Modrić en Mohamed Salah op de shortlist voor voetballer van het jaar Zlatko Dalic, Didier Deschamps en Zinédine Zidane zijn de laatste drie kandidaten voor de prijs coach van het jaar.

Stemmen van journalisten, fans, bondscoaches en aanvoerders van de nationale elftallen gaan bepalen wie de prijzen krijgen. De Best FIFA Football Awards worden op maandag 24 september uitgereikt tijdens een gala in Londen.