Het Deense voetbalelftal komt mogelijk zonder alle vaste spelers in actie in de komende twee interlands. De ploeg is in conflict met voetbalbond DBU over de arbeidsvoorwaarden.

De bond en de spelers ruziën al een tijdje over een collectieve arbeidsovereenkomst, waarbij imagorechten een rol spelen. Het geschil gaat vooral over individuele sponsorcontracten van spelers die zouden botsen met geldschieters van de nationale bond.

Zondag verwierp de DBU een voorstel van de spelers om de bestaande contracten voor de komende twee duels uit te breiden. De bond spreekt nu van een staking.

De DBU is daardoor op zoek naar spelers die tegen komende woensdag tegen Slowakije (vriendschappelijk) en zondag tegen Wales (Nations League) willen aantreden. Bondscoach Coach Age Hareide zal beide duels vermoedelijk ook niet leiden.

De Deense bond vreest zware sancties van de UEFA als de duels met Slowakije en Wales niet worden afgewerkt. Denemarken loopt dan het risico dat het niet aan het EK van 2020 mag deelnemen.

Aanvoerder Eriksen laakt voetbalbond

Christian Eriksen, sterspeler en aanvoerder van de Denen, heeft geen goed woord over voor de manier waarop de voetbalbond zich opstelt in het conflict.

"De DBU probeert het zo te laten lijken dat de spelers niet willen spelen, maar is zelf degene die niet wil onderhandelen en geen deal wil sluiten. Ze brengen naar buiten dat ze ons ontslaan", zegt de middenvelder van Tottenham Hotspur maandag tegen Ekstrabladet.

"We maken ieder jaar grote winst voor de DBU en daarom is het teleurstellend dat de bond er een verhaal van probeert te maken waarbij de spelers alleen aan hun eigen portemonnee denken."

DBU snapt houding spelers niet

De DBU snapt juist niets van het voorstel dat de spelers hebben gedaan. "Ik beschouw het niet als een serieus voorstel", zegt woordvoerder Jakob Hoyer. "De spelersraad stelt voor om terug te vallen op een overeenkomst die de DBU juist niet wil verlengen."

Vorig jaar werd een duel van de nationale vrouwenploeg van Denemarken tegen Zweden afgelast na een soortgelijk conflict.