Juventus-vedette Cristiano Ronaldo is volgens zijn trainer Massimiliano Allegri ontzettend boos over het mislopen van de titel beste voetballer van Europa. Die ereprijs ging donderdag naar Real Madrid-middenvelder Luka Modric.

De 33-jarige Ronaldo ontbrak donderdagavond tot onvrede van de UEFA in Monaco, waar de award werd uitgereikt tijdens de loting van de Champions League.

"Het is normaal dat Ronaldo, na het seizoen dat hij achter de rug heeft, woedend is", zei Allegri vrijdag op een persconferentie. "Het is zijn eigen beslissing om niet te gaan en dat moet gerespecteerd worden. Het gaat goed met hem."

UEFA-baas Aleksander Ceferin had eerder met enige verbazing over de afwezigheid van de Portugees gesproken. "We hebben kort voor het gala van Juventus gehoord dat hij niet zou komen. De reden ken ik niet", zei hij.

Ronaldo's zaakwaarnemer Jorge Mendes was in gesprek met de Portugese krant Record duidelijk over de reden van de afwezigheid van zijn cliënt: "Cristiano Ronaldo heeft vijftien doelpunten gemaakt en daarmee Real Madrid opnieuw naar winst van de Champions League geleid. Het is belachelijk en schandalig dat hij niet gewonnen heeft."

UEFA roept Luka Modric uit tot beste speler van het jaar
27
UEFA roept Luka Modric uit tot beste speler van het jaar

Ronaldo wel tot beste aanvaller verkozen

Ceferin kon zich niet vinden in de kritiek van Mendes. "Tachtig trainers van clubs die deelnamen aan de Champions League en de Europa League alsmede 55 journalisten zijn tot deze keuze gekomen."

De laatste drie kandidaten voor de prijs van Europees voetballer van het jaar waren Ronaldo, Modric en de Egyptische Liverpool-aanvaller Mohamed Salah. Ronaldo werd donderdagavond wel tot beste aanvaller uitgeroepen.

Modric en Ronaldo waren vorig jaar ploeggenoten bij Real Madrid. De Portugees, die in het verleden vier keer tot Europees voetballer van het jaar uitgeroepen werd, stapte deze zomer voor ruim 100 miljoen euro over naar Juventus.

Ronaldo krijgt rust van Portugese bondscoach

Vrijdag werd ook bekend dat Ronaldo door bondscoach Fernando Santos niet is opgenomen in de Portugese selectie voor de oefeninterland tegen Kroatië en de eerste wedstrijd in de Nations League tegen Italië, op respectievelijk 6 en 10 september.

De aanvoerder en topscorer aller tijden van de regerend Europees kampioen krijgt rust.

Bij afwezigheid van de superster krijgt Rony Lopes van AS Monaco een kans in de selectie. Behalve Ronaldo ontbreken ook ervaren internationals als Bruno Alves, Ricardo Quaresma en João Moutinho in de groep van Santos. De 35-jarige verdediger Pepe zit er wel nog steeds bij.