Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma van de KNVB ziet in de kwalificatie van Ajax en PSV voor het hoofdtoernooi van de Champions League een impuls voor het hele Nederlandse voetbal.

"Dit geeft een boost aan ons allemaal. Het is geweldig dat ze de Champions League hebben gehaald, in eerste instantie voor de clubs zelf, maar ook voor het hele Nederlandse voetbal", zegt hij.

Na twee gemiste eindtoernooien op rij door het Nederlands elftal (EK 2016 en WK 2018) zorgden Ajax en PSV deze week voor blije gezichten op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist.

"Maar we moeten niet denken dat we er nu weer helemaal zijn, dit is pas het begin. Het is mooi voor onze talenten dat ze in de Champions League gaan spelen. Het is een prachtig podium om je te laten zien en verder te ontwikkelen", aldus Hoogma.

"Onze doelstelling is de kwaliteit van het Nederlandse voetbal verbeteren en aansluiting vinden met de top acht in Europa. Dit helpt daarbij."

Hendrix: 'Wij horen gewoon thuis in de Champions League'
146
Hendrix: 'Wij horen gewoon thuis in de Champions League'

Succes Ajax en PSV ook van waarde voor Oranje

Volgens Hoogma, die in maart zijn functie als algemeen directeur van Heracles Almelo neerlegde om aan de slag te kunnen gaan bij de KNVB, is het succes van Ajax en PSV ook van waarde voor Oranje.

"Onze internationals gaan nu meer van dit soort wedstrijden spelen. Dat geeft jonge talenten als bijvoorbeeld Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong een enorme boost. Dat nemen ze mee naar Oranje."

Het Nederlands elftal begint de nieuwe Nations League volgende week zondag in Saint-Denis, nabij Parijs, tegen Frankrijk.

"We kunnen onze borst natmaken, met de huidige wereldkampioen en ex-wereldkampioen Duitsland als tegenstanders in de poule. Maar ik sta er heel open in", aldus Hoogma.

"We zijn een nieuwe richting ingeslagen, bondscoach Ronald Koeman is bezig een nieuwe selectie te formeren. We gaan er vol tegenaan. Frankrijk is op dit moment het beste land ter wereld. Het wordt loodzwaar, maar het is helemaal niet zo slecht om de underdog te zijn en niet gelijk die hoge verwachtingen te hebben."