Olympique Lyon speelt de eerste thuiswedstrijd in de groepsfase van de Champions League zonder publiek. De Franse club van Memphis Depay en Kenny Tete wordt door de UEFA gestraft voor ongeregeldheden in maart rondom het thuisduel met CSKA Moskou. 

Fans van Lyon staken bij die Europa League-wedstrijd vuurwerk af, gooiden allerlei voorwerpen op het veld en er waren racistische spreekkoren te horen.

De UEFA legde Lyon een straf op van twee Europese thuisduels zonder publiek, maar eentje daarvan is voorwaardelijk. Als het binnen twee jaar weer misgaat, wordt die straf onvoorwaardelijk. Lyon moet ook een boete van 100.000 euro betalen.

Lyon laat in een verklaring weten dat de club de motivatie van de UEFA wil afwachten, voordat het eventueel besluit om in beroep te gaan tegen de straf.

Honderden supporters rennen veld op na rellen bij Lyon-Besiktas
Honderden supporters rennen veld op na rellen bij Lyon-Besiktas

Fans Lyon misdroegen zich al eerder

Fans van de Franse club misdroegen zich twee seizoenen geleden al eens bij een wedstrijd in de kwartfinale van de Europa League tegen Besiktas. Al voor de aftrap ontstonden vechtpartijen op de tribunes tussen supporters van beide clubs.

Er werd gegooid met vuurwerk, wat er toe leidde dat honderden toeschouwers het veld op vluchtten. Als gevolg van de chaos kon de wedstrijd pas drie kwartier later dan gepland beginnen. 

De UEFA gaf Lyon toen een voorwaardelijke straf en een geldboete. Lyon ging daartegen in beroep bij het CAS, dat de lengte van de voorwaardelijke straf terugbracht van twee jaar naar vijftien maanden, waardoor de proefperiode voorbij was toen de fans zich tegen CSKA Moskou opnieuw misdroegen.

Lyon is een van de 26 clubs die zich rechtstreeks geplaatst hebben voor de groepsfase van de Champions League. Dinsdag en woensdag worden de laatste voorrondeduels gespeeld, waarin Ajax (dinsdag tegen Dinamo Kiev) en PSV (woensdag tegen BATE Borisov) zich onder de Europese elite hopen te scharen. 

De loting voor de groepsfase van de Champions League is donderdagavond in Monaco.

Bekijk het programma van de Champions League