De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft de Palestijnse bondsvoorzitter Jibril Rajoub voor een jaar geschorst. Hij moet ook een boete betalen van 20.000 Zwitserse francs (17.500 euro) voor zijn opruiende uitlatingen.

Rajoub had begin juni opgeroepen om shirts en foto's van Lionel Messi te verbranden. Dit was bedoeld als teken van protest tegen de oefeninterland die Argentinië in de aanloop naar het WK in Jeruzalem zou spelen tegen Israël.

De oproep van Rajoub werd hier en daar opgevolgd en leidde tot een politiek conflict. De Argentijnen hadden niet zo'n zin meer om naar Jeruzalem te gaan toen ze de beelden zagen van Palestijnen die shirts en foto's van Messi in brand staken.

De vriendschappelijke wedstrijd werd daarom geschrapt, ondanks pogingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de Argentijnen toch naar 'zijn' hoofdstad te halen. Jeruzalem wordt zowel door de Israëliërs als de Palestijnen geclaimd als hoofdstad.

Voor 'haat en geweld' gezorgd

"De sport heeft getriomfeerd, Israël heeft hiermee de rode kaart gekregen", jubelde Rajoub destijds namens de Palestijnen.

De 65-jarige topman gaf zijn persconferentie in een zaaltje met op de muur een grote foto van hem samen met de Argentijnse superster, met daarop de tekst: ''Namens alle Palestijnen, bedankt Messi.''

Volgens de FIFA heeft Rajoubs oproep tot "haat en geweld'' geleid. Hij mag daarom een jaar geen voetbalgerelateerde activiteiten ondernemen, wat ook betekent dat hij dus geen enkele wedstrijd in een officiële functie mag bezoeken.