De Eredivisie-wedstrijd van zondag tussen sc Heerenveen en Vitesse heeft geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen hielden elkaar in het Abe Lenstra Stadion op 1-1. FC Utrecht boekte een 2-0-thuiszege op PEC Zwolle.

Heerenveen kwam in de 26e minuut op een 1-0-voorsprong door een doelpunt van Michel Vlap, maar Vitesse trok in de 81e minuut de stand gelijk dankzij een treffer van Tim Matavz.

Heerenveen (2-3 tegen PEC Zwolle) en Vitesse (5-1 tegen FC Groningen) wonnen vorige week wel tijdens de openingsspeelronde en zijn door het onderlinge gelijkspel met vier punten boven in de ranglijst terug te vinden.

Vanzelfsprekend staat Vitesse op basis van het doelsaldo iets hoger dan Heerenveen (derde om vijfde met +4 om +1).

AZ en PSV zijn de enige twee clubs die zes punten hebben, terwijl naast Vitesse en Heerenveen ook Heracles Almelo en Ajax vier punten hebben.

Vitesse de bovenliggende partij

Vitesse was tegen Heerenveen de bovenliggende partij, maar de Arnhemmers waren zeer slordig in de afronding en bovendien toonde doelman Warner Hahn zich een enorme sta-in-de-weg.

Vitesse kreeg al snel de rekening gepresenteerd voor die missers door middel van de 1-0 van Vlap, die in geheel vrijstaande positie kon binnenkoppen.

De ploeg van de Russische trainer Leonid Slutsky reeg ook daarna de kansen aaneen, maar de bal leek er simpelweg niet in te willen.

Uiteindelijk viel in de slotfase alsnog de 1-1 via Matavz, die na een voorzet van Roy Beerens ditmaal wel kansloos liet met een fraaie kopbal.

FC Utrecht boekt eerste zege van seizoen

Eerder op zondag boekte FC Utrecht zijn eerste zege van het seizoen. De Domstedelingen waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor PEC Zwolle.

De eindstand stond halverwege al op het scorebord door doelpunten van Joris van Overeem en Sean Klaiber in respectievelijk de 26e en 44e minuut.

FC Utrecht beëindigde de wedstrijd met tien man, omdat Van Overeem in de 68e minuut een rode kaart kreeg voor een harde tackle op de benen van Clint Leemans.

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof had de van AZ overgekomen middenvelder in eerste instantie een gele kaart gegeven, maar na het bestuderen van de videobeelden besloot hij hem zwaarder te bestraffen.

Revanche voor nederlaag tegen PSV

FC Utrecht nam door de overwinning revanche voor de 4-0-nederlaag tegen PSV van vorige week, terwijl PEC Zwolle na de 2-3-verliespartij tegen sc Heerenveen voor de tweede keer op rij onderuit ging.

FC Utrecht had weinig te duchten van een uitermate zwak spelend PEC Zwolle en de 2-0-ruststand was dan ook niet heel vreemd te noemen.

Eerst was het Van Overeem die op aangeven van Klaiber simpel de 1-0 binnentikte, waarna Klaiber er zelf met een droge schuiver koelbloedig 2-0 van maakte.

De spanning was daarmee verdwenen, want ook na het wegsturen van Van Overeem slaagde PEC Zwolle er nauwelijks in gevaarlijk op te duiken voor het doel van de debuterende keeper Maarten Paes.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie