Voorzitter Mike Garlick van Premier League-club Burnley vreest dat de Brexit en de onzekerheid over een deal tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie (EU) zijn club en het Engelse voetbal in het algemeen veel schade zullen berokkenen.

"Het destructieve Brexit-pad dat de regering momenteel bewandelt, dreigt zeer schadelijk te zijn voor clubs in heel Engeland", zegt Garlick donderdag tegen de BBC. "En het dreigt er ook voor te zorgen dat de al steeds groter wordende verschillen tussen de grote en kleine clubs in de Premier League nóg groter zullen worden."

Premier Theresa May hoopt nog altijd voor oktober een akkoord te sluiten over onder meer handelsvoorwaarden met de EU na het Britse vertrek, maar voorlopig lijkt een deal nog heel ver weg.

Omdat bij wet is vastgelegd dat de Britten hoe dan ook op 29 maart 2019 hun EU-lidmaatschap zullen opzeggen, lijkt de kans steeds groter dat er een zogenoemde harde Brexit komt. Dat zou weer betekenen dat het voor Engelse clubs veel lastiger wordt om buitenlandse spelers vast te leggen.

Mike Garlick

Mike Garlick

'Moeilijker voor Engelse clubs om goede spelers te halen'

Door het vrije verkeer van werknemers gelden er momenteel in Engeland geen beperkingen voor voetballers uit EU-landen, maar dat zou weleens kunnen veranderen als er geen overeenkomst over de Brexit komt.

"Als er een einde aan het vrije verkeer van werknemers komt, zal het voor teams veel moeilijker gaan worden om goede spelers aan te trekken, zeker als de regering strengere regels instelt voor werkvergunningen voor spelers uit Europa", stelt Garlick.

"En door de devaluatie van de pond ten opzichte van de euro, die vooral komt door de onzekerheid over de Brexit, is het nu al moeilijker voor Engelse clubs om spelers te halen."

Tracey Crouch, de Britse minister van Sport, meldde woensdag na vragen vanuit het parlement dat de regering "de waarde van sport voor het Verenigd Koninkrijk absoluut erkent" en "er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de sportsector blijft floreren".

Bekijk de stand en het programma van de Premier League