De KNVB heeft net als Feyenoord aangifte gedaan tegen de mensen die afgelopen zaterdag fakkels op het veld gooiden in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

De wedstrijd tussen PSV en Feyenoord in het Philips Stadion lag al na enkele minuten stil door het vuurwerk dat vanuit het supportersvak van Feyenoord op het veld gegooid werd.

"Het gebruik van vuurwerk op dichtbevolkte tribunes ziet er weliswaar sfeervol uit, maar kan tot levensgevaarlijke situaties leiden en serieus letsel tot gevolg hebben", zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB woensdag.

"Om nog maar niet te spreken over wat er kan gebeuren als vuurwerk richting spelers wordt gegooid. De KNVB en de clubs zijn het erover eens dat we ons samen moeten inspannen om het gebruik van vuurwerk rondom wedstrijden en trainingen te stoppen."

Excuses van Feyenoord aan PSV

Feyenoord deed dinsdag al aangifte bij de politie Rotterdam. De bekerwinnaar van vorig seizoen heeft bovendien zijn excuses aangeboden aan PSV.

De KNVB voelde zich eveneens genoodzaakt om naar de politie te stappen. "Door als organisator van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal aangifte te doen, willen wij een signaal afgeven naar de clubs", zegt Bluyssen.

"Als zij tijdens de competitie in hun stadion geconfronteerd worden met het afsteken van vuurwerk, hopen we dat zij ook aangifte doen bij de politie."

De traditionele opening van het seizoen werd gewonnen door Feyenoord. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst trok na een 0-0-eindstand aan het langste eind in de strafschoppenserie (6-5).