Chelsea heeft woensdag van Kepa Arrizabalaga de duurste keeper ooit gemaakt door hem voor 80 miljoen euro over te nemen van Athletic Bilbao. De 'Blues' maken met de transfer de weg vrij voor een vertrek van Thibaut Courtois.

De 23-jarige Arrizabalaga, die twee jaar geleden debuteerde voor het eerste elftal van de club uit Bilbao, lag nog tot de zomer van 2025 vast in Baskenland.

Zijn transfer vindt plaats via een constructie waarbij de Spanjaard zijn contract strikt gezien zelf heeft afgekocht voor de gelimiteerde som van 80 miljoen euro. Chelsea, dat Arrizabalaga uiteraard betaalt, trekt hem daardoor op papier als transfervrije speler aan.

Een vergelijkbare constructie werd vorig jaar gebruikt bij de overgang van Neymar van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain voor 222 miljoen euro. Dat bedrag werd destijds door Neymars advocaten op tafel gelegd, omdat de Spaanse competitie de transfer anders dwarsboomde. Mogelijk is bij Arrizabalaga sprake van een dergelijke situatie.

Hoewel Bilbao bij het bekendmaken van het nieuws de naam van Chelsea niet noemt en de 'Blues' zelf ook nog niets melden, is het volgens diverse buitenlandse media een uitgemaakte zaak dat de eenmalig international van Spanje naar Londen verkast.

Braziliaan Alisson is record snel kwijt

Arrizabalaga neemt het record van duurste doelman over van de Braziliaan Alisson, die vorige maand voor ruim 60 miljoen euro de overstap maakte van AS Roma naar Liverpool. Alisson had Gianluigi Buffon na zeventien jaar afgelost als duurste keeper ooit.

Met de komst van Arrizabalaga naar Chelsea lijkt een transfer van Courtois een kwestie van tijd. De doelman van het Belgische nationale team wordt zeer nadrukkelijk genoemd bij Real Madrid.

Chelsea en Real moeten wel haast maken met het afronden van de overgang, want de Engelse transfermarkt sluit donderdag om 18.00 uur Nederlandse tijd al.

Bekijk het programma in de Premier League