John van den Brom ziet de onterechte strafschop van FC Kairat als een van de voornaamste redenen dat AZ het donderdagavond niet redde in de Europa League-return tegen Kairat. Volgens de trainer was het de "mokerslag" voor zijn ploeg, die aan de 2-1-thuiszege niet genoeg had om door te gaan.

Het penaltymoment vond halverwege de eerste helft plaats. Na te kort terugkoppen van AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos botste doelman Marco Bizot op Kairat-spits Aderinsola Eseola. Tot ontsteltenis van het AFAS Stadion vond de Macedonische scheidsrechter Dimitar Meckarovski het een strafschop, waaruit Bauyrzhan Islamkhan 0-1 maakte.

"We zijn gestraft door een arbitrale dwaling", baalde Van den Brom, "Natuurlijk ben ik daar boos over. Het sloeg nergens op."

Vorige week zag Van den Brom zijn ploeg het heenduel in de derde voorronde al met 2-0 verliezen bij Kairat. "Na de 0-1 moesten we dus vier keer scoren in plaats van twee, en dat is tegen zo'n tegenstander een heel zware opgave.

'We hebben goed gespeeld'

Van den Brom benadrukte daarnaast dat AZ het vorige week zelf verprutst had. "Toen was het heel slecht. Daar ging het echt mis, maar hier hebben we laten zien waartoe we in staat zijn. We hebben alles gegeven en goed gespeeld, maar vier doelpunten was te veel gevraagd tegen dit team."

Uiteindelijk scoorde AZ twee keer. Guus Til en Teun Koopmeiners (penalty) waren trefzeker, maar echt spannend werd het niet meer, omdat de tweede goal pas in blessuretijd viel.

"Het duurde te lang", besefte Van den Brom. "Dat is ook de verdienste van Kairat. Ze deden alles om te voorkomen dat we er doorheen kwamen en dat mag je ze niet kwalijk nemen. Het is goed dat we ze toch nog verslagen hebben, maar over twee wedstrijden heb je er niets aan."

Door de verrassende uitschakeling tegen Kairat hoeft AZ zich alleen nog maar op de competitie en de KNVB-beker te richten. De ploeg van Van den Brom opent de Eredivisie volgende week zondag thuis tegen NAC Breda.