Zes Nederlandse boten hebben zich donderdag bij de EK roeien in Glasgow verzekerd van een plek in de A-finale en strijden later in het toernooi om de medailles. 

De Holland Acht bij de mannen is een van de finalisten. Het vlaggenschip van de Nederlandse ploeg won overtuigend zijn serie (5.36,35), vóór de boten van Groot-Brittannië, Rusland en Polen.

Bij de mannen gaan ook de vier-zonder (Jasper Tissen, Tone Wieten, Bram Schwarz en Bjorn van den Ende) en de dubbelvier (Abe Wiersma, Koen Metsemakers, Stef Broenink en Dirk Uittenbogaard) verder.

Namens de vrouwen passeerden de dubbeltwee (Roos de Jong en Lisa Scheenaard) en de lichte dubbeltwee (Marieke Keijser en Ilse Paulis) de meet als snelste in hun series en verdienden zo een rechtstreeks ticket naar de A-finale.

De vrouwen twee-zonder (Elsbeth Beeres en Laila Youssifou) eindigden als tweede in hun serie, maar mogen wel meteen de A-finale roeien.

Het is donderdag de openingsdag van de EK roeien in Glasgow, waar ook de EK's in het zwemmen, wielrennen, turnen, golf, roeien en triatlon worden gehouden. De EK atletiek gaat maandag van start in Berlijn.