FC Twente heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal, naar aanleiding van de relletjes tijdens het laatste Eredivisie-duel van afgelopen seizoen tegen NAC Breda, geaccepteerd.

De naar de Eerste Divisie gedegradeerde club moet een boete van 7.500 euro betalen. Bovendien krijgt Twente een voorwaardelijke straf van het spelen van één thuisduel zonder fans in de vakken 101 tot 108. De proeftijd bedraagt twee jaar.

De thuiswedstrijd tegen NAC Breda (1-1) stond bol van de incidenten met supporters. Het duel moest in de tweede helft zelfs stilgelegd worden, omdat vanuit het vak met de harde kern vuurwerk op het veld gegooid werd. Door de vele rookbommen was het zicht minutenlang zeer slecht. Er was van tevoren nog extra op vuurwerk gecontroleerd.

Een week eerder was FC Twente al naar het tweede niveau gedegradeerd, na een 5-0-nederlaag tegen Vitesse.

Straf raakt club hard

FC Twente stelt dat de straf de club hard raakt. "Dit is een zware straf voor de club en de vele goedwillende supporters", meldt Twente donderdag op de eigen website. "Wanneer er de komende twee jaar wanordelijkheden plaatsvinden in ons stadion, kan de club nog zwaarder worden bestraft."

De clubleiding wil de boete verhalen op de daders. "Dankzij de camera's in het stadion hebben we een aantal jongens haarscherp op beeld", zei algemeen directeur Erik Velderman eerder al.

FC Twente begint het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie op 17 augustus met een thuiswedstrijd tegen het eveneens gedegradeerde Sparta Rotterdam.

Bekijk het programma in de Keuken Kampioen Divisie