FIFPro wil dat er een verplichte rustperiode komt voor voetballers. De internationale spelersvakbond beklaagt zich er maandag over dat onder meer bij Ajax de WK-gangers een te korte vakantie hebben gehad.

De vakbond spreekt over zeker vijftien spelers die kort na het toernooi in Rusland al voor hun clubs hebben moeten spelen in de voorrondes van de Champions League en Europa League.

Bij Ajax gold dat bijvoorbeeld voor Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Nicolás Tagliafico en Dusan Tadic. Zij kwamen vorige week al in actie tijdens de tweede voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz. Ajax won het eerste duel met 2-0.

Volgens FIFPro komen spelers door een te korte vakantie onder druk te staan en belanden zij in een spagaat tussen hun clubverplichtingen en hun gezondheid.

"Hoewel FIFPro begrijpt dat deelname aan de Champions League en Europa League financieel belangrijk is voor de clubs, komt de gezondheid van de spelers in het geding door het overvolle wedstrijdschema."

Medisch onderzoek

Er wordt dan ook een beroep aan de FIFA gedaan om een verplichte rustperiode in te lassen voor spelers. Als het aan FIFPro ligt, duurt die tijdens de zomerstop minstens vier weken. Dat is gebaseerd op medisch onderzoek.

Ook in de winterstop verdienen spelers een korte vakantie. Spelers zouden in die periode minstens tien tot veertien dagen vrijaf moeten krijgen.

Na wedstrijden moeten voetballers volgens FIFPro zeker 72 uur rust krijgen. In het geval van internationale wedstrijden hebben zij zelfs recht op een extra rustperiode, aldus de vakbond.