Reinhard Grindel, voorzitter van de Duitse voetbalbond, zegt dat het pijn doet dat hij door Mesut Özil in verband is gebracht met racisme.

"De waarden van de Duitse voetbalbond zijn ook mijn waarden. Diversiteit, solidariteit, non-discriminatie en integratie; het zijn allemaal waarden en overtuigingen die mij na aan het hart liggen", aldus Grindel donderdag op de website van de DFB.

De Duitse bond verwierp de aantijgingen van Özil onlangs al. Grindel had persoonlijk nog niet gereageerd op de harde woorden van de Arsenal-middenvelder die na het teleurstellend verlopen WK na 92 interlands stopte als Duits international.

"Natuurlijk vraag ik mezelf af wat ik beter had kunnen doen. Maar ik geef openlijk toe dat deze persoonlijke kritiek mij heeft geraakt", aldus de 56-jarige Duitser over de beschuldigingen van Özil.

"En misschien vind ik het nog wel vervelender voor alle vrijwilligers en werknemers die aan de basis staan van de DFB. Ik wijs het beslist af dat wij in verband worden gebracht met racisme."

Erdogan

De 29-jarige Özil meldde zondag dat hij zich niet langer beschikbaar stelt voor het Duitse elftal. De aanleiding daarvoor is de ophef die ontstond nadat hij voor aanvang van het WK met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de foto was gegaan.

"In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen. Ik wil niet langer als zondebok dienen voor zijn incompetentie en zijn onvermogen om zijn werk goed te doen", zei Özil onder meer.

Grindel vindt dat er voor de Duitse bond een rol is weggelegd om te kijken naar het huidige debat over integratie. De voorzitter hoopt dat zijn land in september het Europees kampioenschap van 2024 krijgt toegewezen en dan de wereld kan laten zien hoe Duitsland met deze maatschappelijke thema's omgaat.

"Dat toernooi kan een nieuw verhaal van het voetbal vertellen. We willen kinderen aan het voetbal krijgen, mensen dichter bij elkaar brengen. Met en zonder migratieachtergrond. Verenigd door voetbal."

Merkel

De kwestie-Özil houdt de gemoederen flink bezig, want onlangs reageerden zelfs Erdogan en de Duitse bondskanselier Angela Merkel op het besluit van de spelmaker om een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten.

Özil maakte in februari 2009 zijn interlanddebuut en speelde sindsdien dus 92 wedstrijden voor Duitsland, waarin hij 23 keer scoorde. In 2014 werd hij wereldkampioen met zijn land.