Royston Drenthe keert definitief terug in het profvoetbal. De 31-jarige verdediger annex middenvelder tekent na een succesvolle proefperiode een contract voor één jaar tot de zomer van 2019 op Het Kasteel.

"De laatste jaren miste ik vaak plezier in het voetbal. Maar dat hervond ik snel bij Sparta. Ik ben Sparta dankbaar voor deze kans en hoop met de club promotie af te dwingen", zegt hij vrijdag op de clubsite.

Drenthe trainde sinds 22 juni mee bij Sparta. Hij wilde een tijd ang testen of hij bij de naar de Keuken Kampioen Divisie gedegradeerde club een meerwaarde kon zijn.

"In de twee weken dat Royston meetraint en de wedstrijden speelt, bleek hij een aanwinst voor de selectie", zegt technisch directeur Henk van Stee op de clubsite.

"Hij is fit, enorm gemotiveerd en blijkt het voetballen allerminst verleerd. Zowel Royston als wij zijn erg enthousiast en zijn blij dat hij nu de selectie komt versterken."

Fraser

Dat Drenthe opdook bij Sparta was niet toevallig. In de jeugd van Feyenoord trainde hij onder Henk Fraser, die bij de roodwitte formatie de opvolger is van Dick Advocaat.

Drenthe brak bij Feyenoord ook door en mede dankzij een sterk optreden bij Oranje onder-21 op het EK in eigen land, verdiende hij in de zomer van 2007 een transfer naar Real Madrid.

De linkspoot wist zich bij de 'Koninklijke' nooit op te werken tot basisspeler. De Madrileense grootmacht verhuurde hem na drie jaar aan Herculas Alicante en een jaar later maakte de Rotterdammer op huurbasis de overstap naar Everton.

Drenthe speelde in het vervolg van zijn carrière achtereenvolgens voor Alania Vladikavkaz, Reading, Sheffield Wednesday en Erciyesspor, waarna hij in juli 2016 vertrok bij Baniyas. Hij dook afgelopen seizoen regelmatig op als analyticus op Champions League-avonden bij Veronica.

Nadat de eenmalig international stopte met voetballen pakte hij zijn muziekcarrière op. Onder zijn artiestennaam Roya2Faces probeerde Drenthe als rapper zijn geld te verdienen.