Sardar Azmoun wil niet meer in actie komen voor de nationale ploeg van Iran. De 23-jarige aanvaller stopt als international vanwege beledigingen aan zijn adres, die zijn moeder geen goed hebben gedaan.

"Sommige zaken in het leven zijn belangrijker dan voetbal", stelt Azmoun donderdag in een lange post op Instagram.

De aanvaller van het Russische Rubin Kazan slaagde er op het WK in Rusland niet in om de de achtste finales te bereiken met Iran. Met vier punten uit drie duels tegen Marokko, Spanje en Portugal was het Aziatische land wel dichtbij.

"We verdienden het niet om daarna zo afgebrand te worden door sommige onaardige mensen", schrijft Azmoun, die in de kwalificatiereeks de topscorer was van Iran, maar op het WK niet wist te scoren. "Mijn moeder is net hersteld van een ernstige ziekte en ik was gelukkig. Door de kwetsende woorden van mensen over mij is haar gezondheid weer achteruitgegaan."

"Dat brengt mij in een moeilijke positie waarin ik een keuze moet maken. En ik kies voor mijn moeder", aldus Azmoun, die op zijn negentiende zijn debuut maakte voor Iran en in eigen land regelmatig de 'Iraanse Messi' wordt genoemd. Hij speelde 36 interlands waarin hij 23 keer wist te scoren.

Ghoochannejhad

Ook Reza Ghoochannejhad heeft na de uitschakeling van Iran op het WK een punt gezet achter zijn interlandcarrière. De dertigjarige aanvaller maakte zijn beslissing woensdag bekend op Instagram. "De zes jaar bij de nationale ploeg waren de mooiste jaren uit mijn leven", schrijft de spits. Een reden voor zijn beslissing geeft hij niet.

Ghoochannejhad speelde 43 interlands voor Iran en maakte daarin zeventien goals. De spits van sc Heerenveen behoorde onder Carlos Queiroz, de Portugese bondscoach van Iran, tot de WK-selectie, maar hij kwam geen minuut in actie op het toernooi in Rusland

Hij bleef negentig minuten op de bank zitten in de gewonnen openingswedstrijd tegen Marokko (1-0) en moest ook toekijken tijdens de wedstrijden tegen Spanje (0-1 verlies) en Portugal (1-1).

WK 2014

Op het WK van 2014 behoorde Ghoochannejhad ook tot de Iraanse selectie en toen kwam hij wel in actie. In de derde groepswedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina (3-1 nederlaag) maakte hij de enige Iraanse treffer op het toernooi in Brazilië. Iran eindigde toen onderaan in een groep met verder Argentinië en Nigeria.

Ghoochannejhad verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland en speelde voor onder meer Go Ahead Eagles, FC Emmen en SC Cambuur. Hij doorliep de Nederlandse jeugdelftallen, maar debuteerde in 2012 in de nationale ploeg van Iran.

De afgelopen twee seizoenen speelde de aanvaller voor sc Heerenveen. In die periode kwam hij tot 27 treffers in de Eredivisie. Zijn contract in het Abe Lenstra Stadion loopt deze zomer af. Het is nog niet bekend bij welke club hij zijn loopbaan voortzet.