AC Milan is komend seizoen uitgesloten van Europees voetbal. De financiële controlecommissie van de Europese bond UEFA straft de Italiaanse club omdat het de regels wat betreft Financial Fair Play heeft overschreden.

AC Milan gaf in de afgelopen drie jaar aanzienlijk meer geld uit dan dat het binnenhaalde. De rood-zwarte formatie uit Milaan kondigde aan de straf te gaan aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

De voormalige Europese grootmacht kwam vorig jaar in Chinese handen. Een consortium onder leiding van zakenman Li Yonghong nam de club voor 740 miljoen euro over van Silvio Berlusconi.

De Chinezen pakten vorige zomer flink door en trokken voor bijna 200 miljoen euro aan nieuwe spelers aan. Daar stonden slechts enkele tientallen miljoen euro's aan inkomsten tegenover.

Zesde plaats

AC Milan eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats en pakte zo een ticket voor de Europa League, maar de UEFA geeft de 'Rossoneri' geen toegang. Ze hopen bij het CAS die straf ongedaan te krijgen en zo toch Europa in te mogen.

Fiorentina, dat als nummer acht op het hoogste niveau in Italië net naast een Europees ticket greep, profiteert mogelijk als de schorsing van AC Milan blijft staan.

De Chinese eigenaren hadden vorig jaar een Amerikaanse lening nodig om de club in handen te krijgen. Ze moeten dat geld, naar verluidt zo'n 300 miljoen euro, uiterlijk in oktober terugbetalen.

Het Chinese consortium zou nu echter overwegen een deel van de aandelen te verkopen. De familie-Ricketts, die eigenaar is van honkbalclub Chicago Cubs, toonde onlangs interesse.