Ernest Faber is de nieuwe hoofd jeugdopleiding van PSV. Hij komt over van FC Groningen, waar hij na twee seizoenen als hoofdtrainer geen nieuw contract heeft gekregen.

De 46-jarige Faber tekende dinsdag voor vijf jaar bij PSV. In Eindhoven is hij de opvolger van Pascal Jansen. Jansen kwam na een jaar als hoofd jeugdopleiding tot de conclusie dat hij liever dagelijks als trainer op het veld staat en vertrok bij de club.

"Een functie als deze is gebaat bij continuïteit. Mijn trainersambities schuif ik voor deze klus graag op de lange baan", zegt oud-verdediger Faber op de website van PSV. Faber was eerder als jeugdtrainer en assistent werkzaam bij de club in Eindhoven.

"PSV zocht een hoofd jeugdopleiding die als ondersteunend coach voor alle jeugdtrainers kan dienen. Ik denk dat die rol mij goed ligt. Een jaar of acht geleden heb ik al interesse getoond in deze baan, maar destijds werd me duidelijk dat ik voornamelijk op kantoor zou moeten zitten. Dat is niets voor mij. Voor de randvoorwaarden heeft PSV nu een prima organisatie staan, ik kan me gaan richten op het voetbalgedeelte."

De eenmalig Oranje-international speelde 175 duels voor PSV. Hij verdedigde ook korte tijd de kleuren van Sparta, NEC en FC Groningen. Als trainer was hij assistent-bondscoach van Bert van Marwijk op het EK 2012 in Polen en Oekraïne, waar Oranje alle groepsduels verloor. Faber was verder hoofdtrainer van FC Eindhoven, NEC en FC Groningen.

Vorige week stelde landskampioen PSV Mark van Bommel aan als opvolger van de naar Fenerbahçe vertrokken hoofdcoach Phillip Cocu. Van Bommel trainde afgelopen seizoen het hoogste jeugdelftal van de Eindhovenaren. Die functie wordt overgenomen door Ruud van Nistelrooij. Technisch directeur Marcel Brands verliet PSV deze zomer voor het Engelse Everton.

Eerste kandidaat

Volgens algemeen directeur Toon Gebrands was Faber de eerste kandidaat voor de functie. "Op het moment dat Pascal Jansen meldde dat hij weer trainer wilde worden, zijn we direct gestart met het profiel van diens opvolger. De naam van Ernest Faber stond meteen bovenaan onze lijst", zegt Gerbrands.

"We wisten alleen niet of hij zijn trainersloopbaan voor nu op wilde geven. In een eerste gesprek bleek vervolgens dat hij openstond voor deze baan. Ernest heeft zelf aangegeven dat hij zich voor een lange periode in deze rol aan PSV wilde verbinden, dat zegt alles over zijn commitment."

De belangrijkste taak voor Faber wordt het zorgen voor een goede doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal. "Een geweldig proces", vindt Faber. "Als trainer heb ik in de voorbije jaren bij diverse clubs veel jeugdspelers laten debuteren. Het klaarstomen van die jongens voor het echte werk vind ik één van de mooiste onderdelen van het vak."

"In de opleiding van een topclub ben je de hele dag met dat werk bezig. Daar kijk ik erg naar uit. Ik hoop op mijn eigen manier een mooie bijdrage te kunnen leveren."

Johan Cruijff Schaal

PSV begint woensdag met de eerste training aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op 4 augustus speelt de ploeg tegen bekerwinnaar Feyenoord om de Johan Cruijff Schaal.

Met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht starten de Brabanders op 11 augustus met het verdedigen van de landstitel. Op 21 of 22 augustus speelt PSV zijn eerste wedstrijd in de play-offs voor de Champions League.