Ajax erkent dat de club aansprakelijk is voor de situatie van Abdelhak Nouri. Dat maakte algemeen directeur Edwin van der Sar maandag bekend op een persconferentie in de Johan Cruijff ArenA.

"We zijn onlangs tot nieuwe inzichten gekomen en daaruit blijkt dat de behandeling niet adequaat is geweest. Onze diepste excuses aan de familie dat het zo lang heeft geduurd tot duidelijk is wat er precies is gebeurd. Het voelt voor mij als een enorme schok", zei een emotionele Van der Sar. 

Nouri kreeg in juli 2017 bij de vriendschappelijke wedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen in Oostenrijk te maken met hartritmestoornissen en moest op het veld worden gereanimeerd. De inmiddels 21-jarige middenvelder heeft ernstige en blijvende hersenschade en zal volgens zijn artsen nooit meer normaal kunnen functioneren.

De familie van Nouri oordeelde op basis van deskundigen dat de verleende medische zorg op het fatale moment onvoldoende was en stapte vorige maand naar de arbitragecommissie van de KNVB. De familie wilde dat Ajax zijn aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid erkent en de Amsterdamse club doet dat nu dus ook.

Bevindingen cardiologen over behandeling Nouri

  • 1. Men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, en had lange tijd focus op het vrijmaken van de ademweg van Abdelhak. 
  • 2. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. 
  • 3. De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten inlassen, omdat de situatie niet verbeterde.

Second opinion

Van der Sar liet op de persconferentie weten dat Ajax zich bij het analyseren van de behandeling op het veld in eerste instantie baseerde op eigen informatie en een second opinion van een externe medische adviseur. Daaruit bleek nog dat er geen fouten zijn gemaakt.

Uit een third opinion, die Ajax liet doen op basis van nieuwe informatie die voortkwam uit het verzoekschrift van de familie Nouri bij de KNVB, werd alsnog geconcludeerd dat de behandeling van Nouri niet adequaat is geweest.

Twee door Ajax ingeschakelde cardiologen van het LUMC concludeerden op basis van de nieuwe informatie en reeds beschikbare gegevens dat het niet aannemelijk is dat na het ineenzakken van Nouri daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie.

"Als de defibrillator wel was ingezet, was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen", verklaarde Van der Sar. "Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

"Lange tijd waren wij als directie, maar ook onze medische staf, ervan overtuigd dat Abdelhak de best mogelijke zorg kreeg op het veld. Als daar dan door toonaangevende cardiologen anders tegenaan wordt gekeken, komt dat hard aan."

Geëmotioneerde Van der Sar betuigt spijt in zaak-Nouri
328
Geëmotioneerde Van der Sar betuigt spijt in zaak-Nouri

Regeling

Het is nog niet bekend of de arbitragezaak tussen Ajax en de familie van Nouri doorgaat, nu de club zijn aansprakelijkheid erkent. Ook is nog onduidelijk welke regeling de Amsterdammers gaan treffen met de familie van de middenvelder. 

"Wij willen dit op een goede manier oplossen en daar is nu alles op gericht", aldus Van der Sar, die eerder op maandag de familie op de hoogte bracht van het nieuws. "Het was een goed gesprek. Ik wilde het persoonlijk aan de familie vertellen en zij zijn ook blij dat er duidelijkheid is. Tot welke regeling dit gaat leiden, is iets wat we met de familie gaan bespreken."

Ook de spelers van Ajax zijn maandag al op de hoogte gebracht van het nieuws over Nouri. Dat geldt eveneens voor Hakim Ziyech, Nicolas Tagliafico, Lasse Schöne en Kasper Dolberg, die momenteel met hun land actief zijn op het WK in Rusland, en Marcel Keizer, die de coach van Ajax was toen Nouri in elkaar zakte op het veld in Oostenrijk.

Lees hier de hele verklaring van Ajax

Persconferentie Ajax over Nouri in beeld