Phillip Cocu kan niet wachten om aan de slag te gaan bij ​Fenerbahçe. De 47-jarige coach zegt dat de gesprekken met de Turkse topclub hem hebben overtuigd om naar Istanbul te verkassen.

"Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van de plannen die de club heeft voor de nabije toekomst. Fenerbahçe is een geweldige club met veelbelovende ideeën", zegt Cocu vrijdag in een eerste reactie op de website van Fenerbahçe.

Door zijn overstap naar Turkije komt er na vijf jaar een einde aan het hoofdtrainerschap van Cocu bij PSV. De coach leidde de Eindhovenaren naar drie landstitels en werd drie keer beloond met de Rinus Michels Award, de prijs voor beste trainer van de Eredivisie.

Cocu begint bij Fenerbahçe aan zijn eerste klus in het buitenland. De honderdvoudig international, die tussen 2008 en 2012 al assistent-trainer was bij het Nederlands elftal, denkt dat de Turkse topclub de juiste stap is in zijn loopbaan.

"Het maakt me trots dat ik deel uit ga maken van zo'n belangrijke club", zegt Cocu, die voor drie jaar heeft getekend. "Ik kijk ernaar uit om met de spelers te werken en kan niet wachten om aan dit avontuur te beginnen."

Dankbaar

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV hoorde vorige week van de interesse van Fenerbahçe in Cocu en heeft begrip voor de keuze van de coach om naar Turkije te vertrekken. 

"Phillip is vijf jaar hoofdtrainer geweest en heeft het in die periode geweldig gedaan. Dat hij na zo’n succesvolle periode een keer een stap wil zetten, is een logische consequentie daarvan", zegt Gerbrands. "Wij zijn Phillip heel dankbaar voor de afgelopen jaren en de resultaten die hij met PSV heeft bereikt."

Cocu begint op donderdag 28 juni bij Fenerbahçe, waar hij de opvolger is van de eerder deze week ontslagen Aykut Kocaman. Hij krijgt onder meer de taak om de nummer twee van het afgelopen seizoen aan de eerste landstitel sinds 2013/2014 te helpen.

Voorzitter Ali Koç van Fenerbahçe heeft er vertrouwen in dat Cocu op dit moment de juiste man is. "We hebben een jaar gezocht naar een coach die past bij onze visie en doelstellingen. Cocu was direct één van de belangrijkste kandidaten, mede omdat hij in staat is om spelers individueel beter te maken. Ik denk dat hij goed is voor deze club en het Turkse voetbal in het algemeen."