Georges Leekens is dinsdag ontslagen als bondscoach van de nationale ploeg van Hongarije. De 69-jarige Belg was pas zeven maanden werkzaam als coach van het Centraal-Europese land.

Leekens werd medio november aangesteld als opvolger van de Duitser Bernd Storck, die vertrok na de mislukte kwalificatiecampagne voor het WK.

Hij kreeg van de Hongaarse bond als opdracht om de nationale ploeg te loodsen naar het EK 2020, dat in dertien verschillende landen wordt afgewerkt. De ploeg kon onder Leekens echter niet overtuigen in vier oefenwedstrijden.

De Hongaren speelden gelijk tegen Wit-Rusland (1-1) en verloren van Kazachstan (2-3), Schotland (0-1) en het Australië van bondscoach Bert van Marwijk (1-2). Daarop werd besloten om niet langer door te gaan met Leekens.

"Die vier wedstrijden waren bemoedigend, maar er was geen duidelijke progressie te zien in het team", verklaart de Hongaarse bond. "Onze verjonging en verandering van speelstijl werden niet op de verwachte snelheid doorgevoerd."

De Italiaan Marco Rossi is benoemd tot opvolger van Leekens bij Hongarije, dat twee jaar geleden bij het EK in Frankrijk de achtste finales haalde. Daarin werd met 4-0 verloren van België.

Zesde baan

Voor Leekens was het zijn zesde baan als bondscoach. Hij was in zijn lange trainerscarrière eerder de eindverantwoordelijke bij België, van 1997 tot 1999 én van 2010 tot 2012. Ook was hij twee keer bondscoach van Algerije (2003 en 2016 tot 2017) en eenmaal van Tunesië (2014 tot 2015).

In Nederland was Leekens in het seizoen 2001/2002 trainer van Roda JC. Hij haalde met de Limburgse club de achtste finales van de UEFA Cup.

Leekens had verder onder meer Club Brugge, Anderlecht en KAA Gent onder zijn hoede. Zijn eerste club als trainer was Cercle Brugge in 1984.