Julen Lopetegui is terneergeslagen na zijn plotselinge ontslag als bondscoach van Spanje, één dag voor het WK in Rusland. Dat liet hij woensdag weten in een korte reactie. 

"Ik ben zeer verdrietig, maar ik hoop dat Spanje een bijzonder goed WK gaat spelen en dat we de wereldtitel winnen. We hebben een geweldige ploeg", zei Lopetegui op het vliegveld van Krasnodar tegen de aanwezige media. 

De 51-jarige Spanjaard werd eerder op woensdag ontslagen door de Spaanse bond, die hem verwijt in het geheim met Real Madrid te hebben onderhandeld. Dinsdag werd pas bekend dat Lopetegui met ingang van volgend seizoen trainer van de Spaanse topclub wordt.

De vijftigjarige Fernando Hierro, als technisch directeur van de Spaanse bond al aanwezig in Rusland, krijgt door het plotselinge ontslag van Lopetegui de taak om 'La Roja' aan de tweede wereldtitel in de historie te helpen.

Excuses

Hierro vindt dat het plotselinge ontslag van Lopetegui niet mag leiden tot mindere prestaties van het Spaanse elftal in Rusland. "Niets wat in de laatste dagen is gebeurd, mag als excuus gelden in onze jacht op de wereldtitel. We moeten de knop omzetten, want er ligt een prachtige uitdaging voor ons in het verschiet", zei Hierro op zijn eerste persconferentie.

De oud-verdediger van Real Madrid hoefde niet lang na te denken over het aanbod van de Spaanse bond. "Voor mij was het ook tijd om een stap vooruit te zetten en ik kon eigenlijk geen nee zeggen", aldus Hierro, die niet van plan is om het roer volledig om te gooien.

"We moeten slim zijn en voordeel halen uit het werk dat in de laatste twee jaar is gedaan. Het zou raar zijn om dat in twee dagen teniet te doen. Bovendien is een groot deel van de technische staf nog gewoon intact gebleven."

Spanje neemt het in de groepsfase van het WK op tegen Marokko, Iran en Europees kampioen Portugal. De wereldkampioen van 2010 begint het mondiale eindtoernooi vrijdag tegen de Portugezen.