De KNVB vindt het jammer dat het WK van 2026 niet in Marokko, maar in de Verenigde Staten, Canada en Mexico wordt gehouden. Bij het FIFA-congres in Moskou stemde de meerderheid van de FIFA-lidstaten voor het bid van de Noord- en Midden-Amerikaanse landen.

"Qua resultaat is het echt een gemiste kans", zei secretaris-generaal Gijs de Jong, die samen met bondsvoorzitter Michael van Praag in Moskou aanwezig is.

"We hadden het Marokko en Afrika gegund. Het voetbal en dus ook de toernooien moeten ook bereikbaar zijn voor kleinere landen en minder welvarende regio's."

Slechts eenmaal eerder werd er een WK in Afrika georganiseerd. Bij het toernooi van 2010 in Zuid-Afrika reikte Oranje tot de finale, waarin Spanje na verlenging te sterk bleek.

De VS organiseerde het WK van 1994 en Mexico trad in 1970 en 1986 als gastheer op. Het Noord-Amerikaanse bid kreeg 134 stemmen, tegenover 65 stemmen voor Marokko. Eén land stemde neutraal.

Loyaliteit

De KNVB liet een dag voor de verkiezing al weten op Marokko te gaan stemmen. "We zijn duidelijk geweest voor iedereen", zei Van Praag. "De FIFA, en wij ook, vonden dat ook Marokko een goed en betrouwbaar bid had uitgebracht."

"Daarnaast wilden we als KNVB loyaliteit tonen met de vele voetballers van Marokkaanse origine die een belangrijke rol spelen in onze competities."

Met Mbark Boussoufa, Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi en de broers Nordin en Sofyan Amrabat bevat de huidige Marokkaanse selectie vijf spelers die in Nederland geboren zijn. Marokko speelt vrijdag tegen Iran zijn eerste poulewedstrijd van het WK in Rusland.

Het toernooi wordt donderdag om 17.00 uur geopend met het duel tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië.

Bekijk het speelschema van het WK 2018