Sepp Blatter is donderdag niet aanwezig bij het openingsduel van het WK tussen Rusland en Saudi-Arabië, hoewel de oud-voorzitter van de FIFA een uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin op zak heeft.

De 82-jarige Zwitser laat via zijn woordvoerder weten dat hij in Moskou ontbreekt. Wanneer hij wel naar Rusland komt, blijft voorlopig onduidelijk.

Blatter was tussen 1998 en 2015 voorzitter van de FIFA. Hij besloot drie jaar geleden zijn functie neer te leggen, vlak nadat hij was herkozen.

Zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal binnen de voetbalbond speelde daarbij een rol. Blatter is tot 7 oktober 2021 geschorst voor alle activiteiten in het voetbal, maar mag nog wel wedstrijden bezoeken.

Een jaar geleden liet Blatter weten dat hij wel van plan is zich op het WK te vertonen. "Ik ga zeker naar het WK. Poetin heeft me uitgenodigd. Ik mag niet als scheidsrechter ingezet worden, maar verder kan ik alles doen", zei hij toen.

Messi vs. Ronaldo: wie is beter op WK's?
73
Messi vs. Ronaldo: wie is beter op WK's?

Zes jaar

Aanvankelijk werd Blatter voor acht jaar geschorst omdat hij een betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) aan toenmalig UEFA-preses Michel Platini had gedaan. In hoger beroep werd de straf teruggebracht tot zes jaar.

Blatter, die bij de FIFa werd opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino, laat af en toe via Twitter nog van zich horen. De Zwitser noemde Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Spanje vorige week zijn favorieten voor de wereldtitel.

Het openingsduel tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië begint donderdag om 17.00 uur. Vrijdag staan Egypte-Uruguay (14.00 uur), Marokko-Iran (17.00 uur) en Portugal-Spanje (20.00 uur) op het programma.