Lieke Martens was bang dat de Oranjevrouwen net als tegen Ierland (0-0) punten zouden verspelen tegen Slowakije. De linksbuiten voorkwam dat dinsdag zelf door in blessuretijd te scoren.

De vreugde was groot in het Abe Lenstra Stadion nadat de wereldvoetbalster van het jaar er eindelijk in slaagde om de uitblinkende Slowaakse keepster Maria Korenciova te passeren. Haar gekrulde schot belandde fraai in de verre hoek.

"De Slowaken waren heel taai", erkende de speelster van FC Barcelona na afloop. "De wedstrijd tegen Ierland bleef in mijn hoofd hangen. Net als toen wilde de bal er niet in."

Martens zag haar ploeggenoten een paar keer oog in oog met de Slowaakse keepster falen en wist zelf Korenciova ook niet te passeren. "Ik ben ook kritisch op mezelf. Ik had zelf ook eerder moeten scoren", zei ze tegen de NOS. "Als wij eerder scoren, breken zij ook eerder."

Transfer

De linksbuiten heeft een heftig jaar achter de rug, met onder meer de Europese titel en haar transfer naar Spanje. "En ik voel dat er nog meer in zit. Ik ben pas 25 jaar en ik hoop nog meer te kunnen laten zien."

Oranje sluit de WK-kwalificatie na de zomerstop af met een duel met concurrent Noorwegen. Een punt volstaat om als groepswinnaar het WK van volgend jaar in Frankrijk te halen. Voor de vier beste nummers twee van zeven poules wacht een play-off.

Martens verwacht tegen de Noorse vrouwen een betere wedstrijd. "Noorwegen wil namelijk wel voetballen, dus wij krijgen meer ruimte daar. Het wordt alles of niets voor beide landen, maar wij staan er beter voor."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de WK-kwalificatie