De KNVB steunt het bid van Marokko voor de organisatie van het WK van 2026. Het Afrikaanse land krijgt de voorkeur boven een gecombineerd bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

De aan de FIFA gelieerde bonden stemmen woensdag op een congres in Moskou voor de toewijzing van het WK van 2026. Een dag later begint het WK met een duel tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

De KNVB stelt dinsdag in een verklaring dat het bondsbestuur zich unaniem achter de kandidatuur van Marokko heeft geschaard.

"We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko", zegt bondsvoorzitter Michael van Praag vanuit Rusland. "We willen iets terugdoen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben."

"We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim el Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien", aldus de KNVB-voorzitter.

United 26

De bond verwacht echter niet dat Marokko het toernooi ook daadwerkelijk binnen weet te halen. De KNVB stelt dat op basis van objectief onderzoek het gecombineerde 'United 26'-bid de meeste kans lijkt te hebben. 

"Toch kiest de KNVB voor Marokko", aldus secretaris-generaal Gijs de Jong. "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap."

Omkoopschandalen

Om de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) is veel te doen geweest vanwege mogelijke omkoopschandalen. Ook krijgt Qatar veel kritiek, omdat het land slecht zou omgaan met arbeiders.

Qatar heeft goedkope werklui uit onder meer Bangladesh en Nepal ingehuurd om aan de bouw van nieuwe stadions te werken. Zij moeten soms in de brandende zon werken en daarbij zouden verschillende arbeiders zijn omgekomen. Qatar heeft dit altijd tegengesproken.