De Ghanese overheid heeft de voetbalbond (GFA) van het land donderdagavond ontbonden. Dit gebeurde nadat bekend werd dat de voorzitter Kwesi Nyantakyi geld had aangenomen van een zogenaamde zakenman.

In werkelijkheid nam Nyantakyi geld aan van een verslaggever. De journalist Anas Aremayaw Anas was undercover gegaan om corruptie in het Ghanese voetbal te onderzoeken, meldt BBC News vrijdag. 

De Ghanese regering heeft de GFA ontbonden, omdat de bond volledig corrupt zou zijn. Hoe het verder moet met het Ghanese voetbal maakt de minister van Sport binnenkort bekend.

De voorzitter van de voetbalbond werd door het team van de verslaggever uitgenodigd in een hotel ergens in het Midden-Oosten. Nyantakyi zou daar een gesprek hebben gehad met een zakenman die geïnteresseerd was in het sponsoren van de GFA.

Nyantakyi nam tijdens dat gesprek 55.000 euro in contanten aan. Uit beelden van het gesprek wordt duidelijk dat een deel van het totale sponsorgeld naar de voorzitter zou gaan. Hij zou in totaal ongeveer 3,8 miljoen euro gaan opstrijken.

Naast GFA-voorzitter, was Nyantakyi ook vicevoorzitter van de Afrikaanse voetbalbond en zat hij in het bestuur van wereldvoetbalbond FIFA. Nyantakyi was in Ghana juist aangesteld om corruptie tegen te gaan.

Ghana neemt geen deel aan het WK dat donderdag in Rusland begint. Het land heeft zich niet weten te kwalificeren.