De familie van Abdelhak Nouri stapt naar de arbitragecommissie van de KNVB. Volgens de familie is Ajax aansprakelijk voor de ernstige gevolgen van het moment dat de 21-jarige voetballer tijdens een oefenwedstrijd in elkaar zakte.

Nouri kreeg in juli vorig jaar tijdens een oefenduel met Werder Bremen in Oostenrijk te maken met hartfalen en moest op het veld worden gereanimeerd. De middenvelder heeft ernstige en blijvende hersenschade en zal volgens de artsen nooit meer normaal kunnen functioneren.

De familie van Nouri liet letselschadeadvocaten onderzoek doen naar de zorg die de Ajacied op het veld kreeg. "De resultaten van dit onderzoek stemmen zeer droevig", schrijft het advocatenkantoor van de familie maandag in een verklaring.

"Niet alleen leeft de familie nu bijna een jaar met de ernstige gevolgen van de collaps van Abdelhak, zij moeten nu ook leven met de wetenschap dat deze gevolgen hoogstwaarschijnlijk hadden kunnen worden voorkomen indien op een juiste en adequate wijze zou zijn ingegrepen", aldus Khalid Kasem, advocaat en woordvoerder van de familie Nouri.

Niet adequaat

Begin dit jaar kwam via het NRC naar buiten dat zowel de familie van Nouri als Ajax een letselschadeadvocaat in de arm heeft genomen.

Volgens de familie van de jeugdinternational wilde de Amsterdamse club geen volledige openheid van zaken geven over de dag waarop Nouri in elkaar zakte. Bovendien zou het handelen van de clubarts van Ajax veel vragen oproepen.

De advocaten concluderen nu op basis van de tv-beelden dat de medische zorg op het veld niet goed was. Zo zou een wel aanwezige defibrillator niet zijn gebruikt. "Dit had anders gemoeten'', zegt John Beer, gespecialiseerd in letselschade.

De familie van Nouri heeft volgens de advocaat in de afgelopen periode overleg gevoerd met Ajax in de hoop dat de club de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid zou erkennen.

"Helaas heeft Ajax iedere aansprakelijkheid van de hand gewezen en stellen zij zich op het standpunt dat de verleende zorg wel toereikend en adequaat is geweest. Dit maakt ieder verder overleg zinloos nu juist de erkenning van de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het leed dat Abdelhak is aangedaan een uitdrukkelijke voorwaarde is voor de familie."

Honderden fans betuigen steun aan Nouri in Geuzenveld
70
Honderden fans betuigen steun aan Nouri in Geuzenveld

Duidelijke uitspraak

Aangezien Nouri nog altijd onder contract staat bij Ajax, moet de arbitragecommissie van de KNVB zich over de zaak gaan buigen.

"In de ogen van de familie dient het aanspannen van de procedure niet alleen de belangen van Nouri, maar is de gehele voetbalwereld - en met name de spelers van Ajax - gebaat bij een duidelijke uitspraak over de gang van zaken.''

Er is niet veel bekend over de huidige situatie van Nouri. Ajax liet in oktober vorig jaar in de tot dusver laatste update weten dat Nouri zelfstandig ademt en op een 'gewone' verpleegafdeling in het ziekenhuis ligt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!