Het Nederlands elftal hoopt maandag voor de eerste keer in de historie een uitwedstrijd tegen Italië te winnen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman oefent in Turijn tegen de 'Azzurri'.

In de acht eerdere ontmoetingen op Italiaanse bodem trok de thuisploeg telkens aan het langste eind. Italië kreeg in de laatste zes onderlinge duels met Oranje voor eigen publiek bovendien geen doelpunt tegen.

Ook buiten Italië geldt de viervoudig wereldkampioen als angstgegner voor het Nederlands elftal, dat slechts één van de laatste dertien wedstrijden tegen Italië heeft gewonnen.

Die ene overwinning was in de groepsfase van het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Nederland zegevierde tien jaar geleden in Bern met 3-0 dankzij treffers van Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst.

De recentste ontmoeting tussen de twee landen was een vriendschappelijke interland op 28 maart 2017. Italië boekte toen een 1-2 zege in de Amsterdam Arena.

Uitwedstrijden

Het Nederlands elftal kan zich wel vasthouden aan de recente goede reeks uitwedstrijden. In de laatste zestien duels op vreemde bodem verloor Oranje slechts twee keer, namelijk in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk (4-0) en Bulgarije (2-0). 

De ploeg van Koeman hoopt maandagavond niet alleen de eerste uitzege tegen Italië te boeken, maar wil ook voorkomen voor het eerst sinds maart 2017 twee wedstrijden op rij zonder zege te blijven. Nederland begon de interlandweek afgelopen donderdag in Trnava met een 1-1 gelijkspel tegen Slowakije.

Italië won vorige week een oefeninterland van Saoedi-Arabië (2-1) en ging vrijdagavond met 3-1 ten onder tegen Frankrijk. Ook dit team wist zich niet te plaatsen voor het WK in Rusland dat op 14 juni begint. 

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Italië, dat sinds mei onder leiding staat van bondscoach Roberto Mancini, begint maandag om 20.45 uur in Turijn.