De wereldvoetbalbond FIFA heeft de twee kandidaten voor de organisatie van het WK in 2026 goedgekeurd. Zowel Marokko als het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico voldoet aan de minimale eisen die worden gesteld.

De leden van de FIFA kiezen op 13 juni tijdens het congres in Moskou, een dag voordat het WK in Rusland van start gaat, waar het mondiale toernooi over acht jaar wordt gehouden.

Inspecteurs van de FIFA bezochten de afgelopen maanden Marokko en de drie Amerikaanse landen die samen het WK willen organiseren. Voor het toernooi in 2026 wordt het deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 48 landen.

Het bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico scoort aanzienlijk beter dan Marokko op de belangrijkste punten die zijn onderzocht. Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven meer risico's, concluderen de FIFA-inspecteurs.

Eisen

Zo heeft Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. De Verenigde Staten, Canada en Mexico beschikken samen al over liefst zeventien stadions die helemaal klaar zijn.

De wereldvoetbalbond maakt zich daarentegen geen enkele zorgen over de steun van de Marokkaanse overheid, terwijl daar bij het Amerikaanse bid wel wat twijfels over zijn.

De Verenigde Staten, Canada en Mexico halen in het evaluatierapport, waarin op tal van criteria punten worden toegekend, een score van 4 op een maximum van 5. Marokko komt tot 2,7. Een score van 2 was vereist om mee te mogen doen.