Ruud Vormer kan zijn geluk niet op met zijn debuut voor het Nederlands elftal. De middenvelder van Club Brugge speelde donderdag de volledige tweede helft mee in de oefeninterland tegen Slowakije.

"Hier had ik nooit aan gedacht eigenlijk", glunderde Vormer bij FOX Sports. "Ik had de moed ook wel een beetje opgegeven, maar in voetbal is veel mogelijk. Ik ben trots om voor mijn land te spelen en trots dat ik mag debuteren op dertigjarige leeftijd."

Vormer is de eerste speler sinds Ruben Schaken in 2012 die dertig jaar of ouder is bij zijn Oranje-debuut. Hij werd na rust door bondscoach Ronald Koeman in het veld gebracht voor Donny van de Beek.

Oranje begon matig aan de wedstrijd in Trnava en kwam al na acht minuten op achterstand door een doelpunt van Adam Nemec. In de tweede helft werd de ploeg van Koeman mede door de inbreng van Vormer een stuk dreigender.

"Ik probeer energie in dit team te gooien. Die rol heb ik bij Club Brugge ook", zei hij. "De tweede helft ging het een stuk beter met het elftal."

Kans

In de slotfase kreeg Vormer de uitgelezen kans om zijn debuut op te luisteren met een doelpunt. Zijn schot van dichtbij ging echter dwars door het midden en bracht doelman Martin Dubravka niet in de problemen.

"Ik had wel moeten scoren", vond de debutant, die het afgelopen seizoen in de Jupiler Pro League wel dertien keer scoorde. "Volgende keer dan maar."

Desondanks keek Vormer terug op een geslaagd debuut voor het Nederlands elftal. "Ik heb mijn best gedaan en het team geprobeerd te helpen. Ik ga er alles aan doen om meer wedstrijden te spelen."

Feyenoord

In zijn periode bij Feyenoord was Vormer onder Koeman vaak tweede keus achter Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Lex Immers. De bondscoach sluit inmiddels niet meer uit dat de bij Club Brugge opgeleefde middenvelder van waarde voor Oranje kan zijn.

"Daarom heb ik hem erbij gehaald", zei Koeman. "Vandaag tegen Slowakije was hij belangrijk. Hij was de aanjager van ons. Daardoor gingen andere jongens ook weer beter voetballen. Ik ben heel blij met hem."

Koeman verklapte ook dat hij maandag in Italië met misschien wel zijn best mogelijke elftal een reeks van vier oefenduels wil afsluiten. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum keren dan terug in de basisformatie, Ryan Babel misschien ook wel.

En wellicht heeft Vormer met een goede invalbeurt tegen Slowakije ook wel een plekje bij de eerste elf afgedwongen. "Ik zou het niet weten", reageerde de speler van Club Brugge. "Maar als ik de kans krijg, dan zal ik me weer helemaal geven."