Marco van Basten krijgt een prominente rol tijdens het WK. De voormalig topspits, bij de FIFA verantwoordelijk voor technologische ontwikkelingen, vormt samen met vijf andere prominenten de zogeheten technische studiegroep.

Het gezelschap maakt niet alleen een tactische analyse van het toernooi, maar kiest ook de winnaars van de individuele prijzen zoals de Gouden Bal voor de beste speler en de prijzen voor beste keeper en grootste talent.

De studiegroep staat onder leiding van Carlos Alberto Parreira, de 75-jarige Braziliaan die zijn land in 1994 naar de wereldtitel leidde. Parreira was als bondscoach met vijf verschillende landen present op het WK.

"Ik verwacht een toernooi met teams die heel compact spelen en de ruimtes klein houden, met veel spelers achter de bal'', aldus de Braziliaan.

De groep bestaat verder uit Emmanuel Amunike, Bora Milutinovic, Alessandro Nesta en Andy Roxburgh. Vier jaar geleden ging de Gouden Bal naar Lionel Messi. Arjen Robben ontving toen het bronzen exemplaar.

Kuipers: 'Grote fouten op WK verleden tijd door videoscheids'
167
Kuipers: 'Grote fouten op WK verleden tijd door videoscheids'

Kuipers

Nederland wordt op het WK naast Van Basten vertegenwoordigd door scheidsrechter Björn Kuipers, die samen met assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel en videoarbiter Danny Makkelie naar Rusland afreist.

Kuipers is voor de tweede keer actief op een WK. De 45-jarige Oldenzaler lijkt door de afwezigheid van Oranje een goede kans te maken op het leiden van de finale. Vier jaar geleden moest hij door de goede prestaties van het Nederlands elftal al na drie wedstrijden naar huis.

Het WK begint over exact twee weken met de wedstrijd tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Een dag later staan achtereenvolgens Egypte-Uruguay, Marokko-Iran en Portugal-Spanje op het programma.