Jong Oranje heeft de Zuid-Amerikaanse oefentrip in de nacht van dinsdag op woensdag afgesloten met een gelijkspel. In het Estadio Defensores del Chaco in Asunción kwam het elftal van scheidend bondscoach Art Langeler tegen Jong Paraguay niet verder dan 1-1.

Jong Oranje was daarna de beste in het nemen van strafschoppen. Vier dagen eerder had Nederland de eerste oefenwedstrijd tegen Jong Bolivia met 4-1 gewonnen.

Na een weinig verheffende eerste helft kwam Paraguay na rust op voorsprong. Saúl Salcedo kopte de bal in de 56e minuut uit een vrije trap langs keeper Joël Drommel. De doelman van FC Twente stond niet helemaal goed opgesteld.

De gelijkmaker kwam twintig minuten voor tijd op naam van AZ-speler Guus Til. De aanvoerder van Jong Oranje nam de bal knap aan na een fraaie dieptepass van Pablo Rosario, en liet de Paraguayaanse doelman kansloos.

De voetbalbonden van Paraguay en Nederland hadden afgesproken bij een gelijke stand strafschoppen te laten nemen en Jong Paraguay faalde vanaf elf meter drie keer. Bij Jong Oranje miste alleen Pelle van Amersfoort zijn strafschop. Teun Koopmeiners, Rosario en Arnaut Groeneveld scoorden wel.

Van de Looi

De oefenwedstrijden waren ingepland ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden in september tegen Engeland en Schotland.

Bij die duels zit de vorige week aangestelde Erwin van de Looi op de bank. De oud-coach van Willem II was ook meegereisd naar Zuid-Amerika om alvast kennis te maken met de spelers en de technische staf.

Jong Oranje zit midden in de kwalificatie voor het EK van 2019. Na zes van de tien wedstrijden staat Nederland met elf punten op de tweede plek achter koploper Engeland, dat zestien punten heeft.

In september speelt Jong Oranje onder Van de Looi tegen Engeland (uit) en nummer vier Schotland (thuis).