Gerard Kerkum is zaterdag op 87-jarige overleden. De Feyenoord-icoon was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

"Feyenoord heeft met grote droefenis kennisgenomen van het overlijden van Gerard Kerkum", meldt de bekerwinnaar op de website. "Kerkum was een leven lang Feyenoorder en diende de club in verschillende functies."

Kerkum kwam in de jaren vijftig en zestig tot 349 duels in het eerste elftal van Feyenoord, waarvan een groot aantal als aanvoerder. De verdediger speelde één interland voor Oranje.

Hij werd in 1961, 1962 en 1965 landskampioen met Feyenoord en won in dat laatste jaar ook de KNVB-beker met de club uit zijn geboortestad.

Voorzitter

In 1982 werd Kerkum voorzitter van de Rotterdamse club. Zeven jaar later werd hij opgevolgd door Jorien van den Herik.

In 2006 vertrok Van den Herik, nadat de commissie-Kerkum concludeerde dat het bestuur de club vanwege financiële problemen moest veranderen. Omdat Feyenoord niet direct een nieuwe voorzitter kon vinden, volgde Kerkum hem tijdelijk op. Dat duurde tot de zomer van 2007, toen Dick van Well als nieuwe voorzitter werd aangesteld.

In 2015 werd op zijn 85e verjaardag de bestuurskamer in De Kuip naar Kerkum vernoemd. Hij was nog actief als voorzitter van de Stichting Continuïteit Feyenoord, totdat zijn ziekte dat onmogelijk maakte.

Zondag bij de afscheidswedstrijd van Dirk Kuijt zal er een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Kerkum en dragen de spelers rouwbanden.