De UEFA scherpt de financiële spelregels voor clubs aan. In het huidige controlesysteem Financial Fair Play wordt nu ook de verplichte publicatie van inkomsten en uitgaven opgenomen, zo heeft de bond donderdag besloten. 

Clubs moeten voortaan vermelden wat ze per boekjaar aan spelerssalarissen en commissie aan zaakwaarnemers kwijt zijn. Zonder openheid van de financiële zaken krijgt een club geen licentie van de UEFA.

Het bestuur van de UEFA bereikte bij een bijeenkomst in Kiev - waar zaterdag de finale van de Champions League gespeeld wordt - een akkoord over de nieuwe regelgeving. "Het gaat om een complete en begrijpelijke herziening van het bestaande systeem", laat een woordvoerder weten.

"Hiermee willen we de transparantie in het financiële beleid van de clubs bevorderen. Of daardoor de hoogte van bepaalde uitgaven onder druk komt te staan, moeten we afwachten."

Sommige clubs in Europa, waaronder Ajax, zijn door een beursnotering al verplicht om de nodige informatie over de financiële huishouding te verstrekken.

AC Milan

Eerder deze week dreigde de UEFA AC Milan voor een seizoen uit te sluiten van Europees voetbal. De Italiaanse club zou volgens de bestaande regels van Financial Fair Play de afgelopen jaren te veel geld hebben uitgegeven aan transfers.

Andere mogelijke straffen voor Milan zijn onder meer een transferban van een jaar of een torenhoge boete. Eerder werden clubs als Galatasaray, CSKA Moskou, Dnjepr en Panathinaikos uit Europa geweerd wegens het overtreden van de Financial Fair Play-regels.