De overgang van Andrés Iniesta van FC Barcelona naar Vissel Kobe is rond. De Japanse club heeft de 34-jarige middenvelder donderdag officieel gepresenteerd.

Het was een kwestie van tijd voor de transfer werd afgerond. Iniesta kondigde zijn avontuur in Japan woensdag al aan door een foto met voorzitter Hiroshi Mikitani op Twitter te zetten.

"Dit is een heel speciale dag voor mij en een belangrijk moment in mijn carrière", zei Iniesta bij zijn presentatie. Hij werd verwelkomd door Mikitani, die ook eigenaar is van elektronicabedrijf Rakuten, dat hoofdsponsor is van zowel Barcelona als Vissel Kobe.

"De komst van Iniesta is niet alleen heel belangrijk voor Vissel Kobe, maar zal het voetbal in Japan en heel Azië een boost geven", aldus Mikitani. "We hopen met Andrés de nummer één van Azië te worden."

Vissel Kobe, dat vorig seizoen negende in de Japanse competitie werd, meldt niet voor hoeveel jaar Iniesta tekent. De icoon van Barcelona wordt naast zijn speelminuten in de hoofdmacht nauw betrokken bij de jeugdopleiding en moet de club dus op de kaart gaan zetten.

Iniesta wordt bij Vissel Kobe ploeggenoot van onder anderen 130-voudig Duits international Lukas Podolski en Mike Havenaar, oud-speler van Vitesse en ADO Den Haag.

Groots afscheid

Iniesta maakte enkele weken geleden bekend aan zijn laatste seizoen bij Barcelona bezig te zijn. In zijn laatste jaar pakte 'El Blanquito' zijn negende landstitel in Catalaanse dienst en veroverde hij de Copa del Rey.

Zondag kreeg de maker van het winnende doelpunt in de WK-finale van 2010 tegen Oranje een groots afscheid na het laatste competitieduel met Real Sociedad. Zijn naam werd de hele wedstrijd gescandeerd in Camp Nou, ook na zijn publiekswissel tien minuten voor tijd.

Iniesta maakte in 2002 onder Louis van Gaal op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van Barcelona. Hij speelde in totaal 442 competitieduels voor Barça en kwam daarin 35 keer tot scoren.

Naast negen landstitels won Iniesta in die periode zes keer de Spaanse beker, vier keer de Champions League en drie keer de wereldbeker voor clubs.