Ajax is niet van plan om grote talenten van achttien en negentien jaar te verkopen. Daarmee lijkt directeur voetbalzaken Marc Overmars te doelen op Justin Kluivert (19) en Matthijs de Ligt (18).

"Geld is echt geen thema", stelt Overmars in het programma Ajax Inside dat vrijdagavond op Ziggo Sport wordt uitgezonden. Het eigen vermogen van Ajax groeide afgelopen seizoen naar 175 miljoen euro.

Een deel van dat kapitaal is te danken aan de verkoop van Davinson Sánchez, die vorig jaar zomer voor 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur vertrok. Ajax wilde de Colombiaanse verdediger eigenlijk niet kwijt.

"Sánchez was toen 21 jaar. Het was achteraf niet goed om hem te laten gaan", zegt Overmars. "Alleen gebeurt het soms alsnog, zoals ook met Arek Milik (die medio 2016 aan Napoli werd verkocht, red.)."

"Maar als we nu ook al spelers van achttien jaar gaan verkopen, kan Ajax beter stoppen. Dan kunnen we de jeugdopleiding beter ook op slot doen. Waar zijn we dan nog mee bezig?", vraagt de directeur zich af. 

Kluivert

De uitlatingen van Overmars volgen een dag nadat Kluivert in de Volkskrant vertelde dat hij zijn volgend jaar aflopende contract niet wil verlengen. Als Ajax hem voor die tijd niet wil verkopen, dan kan hij in de zomer van 2019 transfervrij vertrekken.

Kluivert vertelde dat meerdere spelers weg willen bij de nummer twee van de Eredivisie, zonder daarbij namen te noemen. Van de 25-jarige Hakim Ziyech is bekend dat hij Nederland wil verlaten.

De Ligt werd de afgelopen weken met veel Europese topclubs in verband gebracht. Supporters van Ajax vrezen verder voor een vertrek van doelman André Onana (22) en aanvaller David Neres (21).