Atlético Madrid heeft woensdag de Europa League gewonnen. De Spanjaarden waren in de eenzijdige finale in Lyon met 3-0 veel te sterk voor Olympique Marseille.

Antoine Griezmann was in de 21e en 49e minuut verantwoordelijk voor zowel de 1-0 als de 2-0, waarna Gabi in de 89e minuut de eindstand op 3-0 bepaalde.

De wedstrijd in het Parc Olympique Lyonnais stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, die werd geassisteerd door zijn landgenoten Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Danny Makkelie en Pol van Boekel.

Atlético veroverde na 2010 en 2012 voor de derde keer de Europa League en kwam daarmee op gelijke hoogte met Juventus, Internazionale en Liverpool. Sevilla is nog altijd recordhouder met vijf eindzeges.

De overwinning van Atlético betekende slecht nieuws voor Feyenoord, dat bij een nederlaag van de Madrilenen een ticket voor de groepsfase van de Europa League zou hebben gekregen, maar nu definitief in de derde voorronde van het tweede Europese bekertoernooi moet instromen.

Aanname

Met de geschorste trainer Diego Simeone op de tribune begon Atlético niet goed tegen Marseille en had het zelfs al in de vierde minuut op achterstand moeten staan, ware het niet dat Valére Germain op aangeven van Dimitri Payet van dichtbij hoog over schoot.

Atlético liet pas in de 21e minuut voor het eerst in aanvallend opzicht van zich horen, maar toen was het wel meteen raak via Griezmann, die optimaal profiteerde van een slechte aanname van Zambo Anguissa na een inspeelpass van doelman Steve Mandanda: 1-0.

Tien minuten later kreeg Marseille de volgende tegenvaller te verwerken toen Payet naar zijn hamstring greep en huilend het veld moest verlaten. De Franse middenvelder was pas net weer fit en moet nu vrezen voor zijn deelname aan het WK over een maand in Rusland.

Marseille kwam er vanaf dat moment al helemaal niet meer aan te pas en het wachten was dan ook op het moment dat Atlético aan alle spanning een einde zou maken. Dat gebeurde al in de 49e minuut dankzij opnieuw Griezmann, die werd aangespeeld door Koke en keeper Mandanda veschalkte met een slim wippertje.

Wat volgde waren veertig saaie minuten, waarin Marseille alleen nog in de tachtigste minuut gevaarlijk was met een kopbal van Konstantinos Mitroglou op de paal en Gabi een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd met een schot in de verre hoek voor extra feestvreugde bij Atletico zorgde.