De FIFA overweegt toch onderzoek te doen naar de mogelijkheid 48 landen mee te laten doen aan het WK in Qatar van 2022.

Op het FIFA-congres op 13 juni in Moskou wordt er onder de aanwezige leden een stemming gehouden of dit nodig is. De overkoepelde Zuid-Amerikaanse bond (CONMEBOL) had een verzoek ingediend het aantal deelnemers sneller uit te breiden.

Vooralsnog is het de bedoeling dat in Qatar 32 landen deelnemen, net als de komende zomer bij het WK in Rusland. De uitbreiding naar 48 staat pas voor 2026 gepland.

Voor de organisatie van dat evenement zijn twee kandidaten. Er is een gezamenlijk 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico én een kandidaatstelling van Marokko.

Extreme hitte

Aanvankelijk leek het voorstel van de CONMEBOL geen optie, alleen al om logistieke redenen. In het speelschema van Qatar zit nauwelijks rek, omdat het WK van 2022, vanwege extreme hitte in de zomer in Qatar, in november en december wordt gespeeld. De vereniging van Europese voetbalcompetities wees het voorstel eerder al af.

Op het FIFA-congres van 13 juni, één dag voor de start van het WK in Rusland, wordt ook besloten waar het WK van 2026 gehouden wordt.