Phillip Cocu heeft vrijdag de Rinus Michels Award voor beste trainer in de Eredivisie gewonnen. De coach van PSV troefde Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) en John van den Brom (AZ) af bij de verkiezing.

Cocu won de prijs in 2015 ook al. Hij volgt Peter Bosz op, die vorig jaar werd onderscheiden voor zijn prestaties met Ajax.

Net als drie jaar geleden leidde Cocu PSV dit seizoen naar de landstitel. De Eindhovenaren haalden het kampioenschap binnen dankzij een 3-0 zege op concurrent Ajax. In Europa en het bekertoernooi strandde PSV vroegtijdig.

De winnaar van de Rinus Michels Award wordt gekozen door alle hoofdtrainers uit het betaald voetbal. Bondscoach Ronald Koeman reikte de trofee vrijdag uit bij het trainerscongres in Zwolle, waar de drie genomineerden overigens ontbraken.

"Deze prijs betekent veel voor mij, vooral ook omdat ik ben verkozen door mensen die hetzelfde vak uitoefenen", reageerde Cocu in een videoboodschap. "Daar spreekt waardering uit en dat is altijd fijn."

Reiziger

In de Jupiler League werd Michael Reiziger verkozen tot beste trainer. De 72-voudig international werd kampioen met Jong Ajax.

Reiziger laat bij de verkiezing Henk de Jong van De Graafschap, Dick Lukkien van FC Emmen, Gerard de Nooijer van FC Dordrecht en Mike Snoei van Telstar achter zich.

Daarnaast ontving Ajax de prijs voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. In het amateurvoetbal werd Paul van der Zwaan van Derde Divisionist Quick verkozen tot beste trainer. Westlandia heeft de beste jeugdopleiding.