West Bromwich Albion is dinsdag zonder te spelen gedegradeerd uit de Premier League. De 'Baggies' zagen Southampton de degradatiekraker bij Swansea City met 0-1 winnen, waardoor het doek viel.

West Bromwich wist vooraf dat degradatie een feit was als Swansea tegen Southampton niet in een gelijkspel zou eindigen.

Door een goal van de Italiaanse aanvaller Manolo Gabbiadini in de 72e minuut wonnen de 'Saints' in het Liberty Stadium. Wesley Hoedt speelde de hele wedstrijd bij Southampton, terwijl Mike van der Hoorn negentig minuten op de bank bleef bij Swansea en Luciano Narsingh een kwartier voor tijd inviel.

West Bromwich is de tweede club die zeker is van degradatie. Zaterdag wist hekkensluiter Stoke City al dat het volgend seizoen in het Championship actief zal zijn na een nederlaag tegen Crystal Palace.

West Bromwich speelde sinds 2010 op het hoogste niveau en werd in het seizoen 2012/2013 nog knap achtste. Dit seizoen ging er veel mis en dat resulteerde in het ontslag van twee trainers: Tony Pulis en Alan Pardew. Onder interim-trainer Darren Moore lukte het West Bromwich ook niet afscheid te nemen van de onderste plaatsen.

Tegenover de degradatie van West Bromwich en Stoke staat dat Wolverhampton Wanderers en Cardiff City promoveren naar de Premier League.

Swansea

Er moet nog één club degraderen uit de Premier League en dat wordt Swansea, Huddersfield Town of Southampton. Door het verlies tegen Southampton staat Swansea er slecht voor.

Met nog één wedstrijd te gaan staat de club uit Wales achttiende met drie punten achterstand op Huddersfield, dat woensdag uit tegen Chelsea speelt en het seizoen zondag thuis afsluit tegen Arsenal. Swansea speelt alleen nog thuis tegen Stoke.

Southampton heeft drie punten meer dan Swansea én een beter doelsaldo. De ploeg van trainer Mark Hughes sluit het seizoen zondag af met een thuiswedstrijd tegen kampioen Manchester City.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League