De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Russische voetbalbond dinsdag een boete gegeven van ruim 25.000 euro na racistische spreekkoren van Russische supporters.

In het vriendschappelijke duel tussen Rusland en Frankrijk in Sint-Petersburg (1-3) eind maart waren oerwoudgeluiden te horen, gericht naar donkere spelers van Frankrijk.

De FIFA opende een onderzoek na een oproep van de Franse minister van Sportzaken. Volgens waarnemers waren onder anderen de Franse internationals Paul Pogba (Manchester United), Ousmane Dembélé (Barcelona) en N'Golo Kanté (Chelsea) het doelwit van racistische spreekkoren.

Rusland heeft een slechte reputatie op het gebied van racisme in voetbalstadions. De Russische bond werkte volledig mee aan het FIFA-onderzoek en hoopt dat soortgelijke incidenten uitblijven bij het WK in het land deze zomer.

Zo is er een commissie ingesteld die discriminatie en racisme in het Russische voetbal dient op te sporen en te bestrijden.

Het WK begint op 14 juni in Moskou met de wedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië. De finale is op 15 juli en wordt ook in Moskou afgewerkt.

Bekijk de groepsindeling en het programma van het WK