FC Twente wil af van de compensatieregeling met de andere clubs uit de Eredivisie. De Tukkers hebben in een brief laten weten dat ze vanwege de degradatie niet langer willen voldoen aan de afdracht van tv-gelden.

Twee jaar geleden werd afgesproken dat Twente in drie jaar tijd een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro zou afstaan aan de andere clubs, als tegemoetkoming voor het financiële wanbeleid van de vroegere clubleiding.

Twente zou in sportief opzicht profijt hebben gehad van de bestuurlijke chaos, waardoor de club ook meer tv-gelden kon incasseren. De toenmalige directeur Onno Jacobs ging daarom akkoord met een compensatieregeling.

FC Twente heeft één keer een bedrag van bijna 500.000 euro afgestaan aan de clubs. Supporters van de bezoekende ploegen mochten ook een seizoen gratis het uitvak van de Grolsch Veste in.

Ook over het net afgelopen seizoen en de komende voetbaljaargang zou Twente nog bijna 500.000 euro betalen, maar door de degradatie naar de Eerste Divisie wil de club dus van die afspraak af.

Rechtsgeldig

Volgens de landskampioen van 2010, die eind april door een 5-0 nederlaag bij Vitesse definitief degradeerde naar het tweede niveau, is de compensatieregeling in 2016 onder grote druk tot stand gekomen en niet rechtsgeldig.

Twente moet door de degradatie met een kleinere begroting werken en dus bezuinigen. Algemeen directeur Erik Velderman maakte onlangs bekend dat de club uit Enschede ruim 30 procent minder te besteden heeft dan dit jaar.